Zpracování potravin a pokrmů
Membránová filtrace je jednoduchá a účinná technologie užívaná pro zvýšení kvality potravin s vynikajícími vyhlídkami do budoucnosti.
Mezi nejrozšířenější způsoby balení patří balení pod vakuem. Tento způsob balení spočívá v rovnoměrném odstranění plynů z okolí vložené potraviny, přičemž původní obsah kyslíku se sníží na pouhé 1 %. Odstraněním kyslíku se zpomalí růst aerobních mikroorganizmů, hlavně plísní, a oxidace takových složek obsažených v potravině, jako jsou tuky, vitaminy, barviva apod.
Balení potravin hraje velmi důležitou úlohu, a to jak z hlediska ochrany potravinářského výrobku, tak i jeho prodejnosti. Využití balicích materiálů pro balení potravin prošlo dlouhým vývojem, stejně jako technologie balení a druhy balicích materiálů. V současné době představuje problematika balení potravin samostatný vědní obor s přímou návazností na potravinářský průmysl.
Původní strava našich předků byla syrová. Zásadní obrat ve výživě člověka nastal s objevem ohně a možností jeho pomocí potraviny upravovat. Postupem času se člověk naučil tepelně upravovat a zpracovávat všechny potraviny a dosáhl v této činnosti velké dokonalosti.
Sous-vide (čti „su víd“) znamená v překladu vaření ve vakuu a často je označováno jako pomalé neboli „slow“ vaření. Tato metoda byla poprvé popsána v roce 1799, velkého rozvoje dosáhla až v polovině 70. let 20. století ve Francii a velmi rychle se rozšířila především v USA.