Zajímavosti
K obecným negativním účinkům energetických nápojů lze v souvislosti s jejich konzumací dětmi a mladistvými zdůraznit zejména několik aspektů charakteristických pro tyto věkové skupiny. Dětství a adolescence jsou obdobími rychlého růstu a také obdobími, kdy probíhá poslední fáze vývoje centrální nervové soustavy dítěte.
V následujícím textu najdete potraviny rozdělené na doporučené, vhodné v omezeném množství a nevhodné podle jejich vlivu na hladinu cholesterolu.
Obiloviny včetně pečiva
Doporučené: celozrnný chléb, jiné neslazené, celozrnné obiloviny: műsli, těstoviny, kaše, rýže, křehký chléb, macesy
Nevhodné: pečivo se zvýšeným obsahem tuku, např. tukové rohlíky, sušenky, koláče, zákusky a moučníky a různé druhy francouzského pečiva
Mléčné výrobky
Doporučené: nízkotučné sýry 20%, odtučněné mléko, odtučněné jogurty, vaječný bílek
V omezeném množství: polotučné mléko, sýry se sníženým obsahem tuku: eidam, gouda, nízkotučný jogurt, 2 celá vejce za týden
Nevhodné: plnotučné mléko, kondenzované mléko, plnotučné náhražky mléka, plnotučné sýry a jogurty
Polévky
Doporučené: zeleninové vývary, netučné vývary
Nevhodné: bílé zahuštěné a krémové polévky
Ryby
Doporučené: všechny ryby i tučné, zpracované bez dalšího tuku (vaření, gril, uzení)
V omezeném množství: ryby smažené ve vhodném oleji
Nevhodné: jikry, ryby smažené v neznámých nebo nevhodných tucích a olejích
Měkkýši
Doporučené: ústřice, obsah lastur hřebenatky
V omezeném množství: humr, slávka jedlá, krevety
Nevhodné: garnáti, kalmaři (hlavonožci)
Maso
Doporučené: krocan, kuře, králík, zvěřina, jehněčí, telecí (odstranit z drůbeže kůžičku)
V omezeném množství: velmi libové: hovězí, vepřové, šunka, drůbeží uzeniny, játra maximálně 2x za měsíc
Nevhodné: kachna, husa, veškeré viditelně tučné maso, uzeniny, salámy, kůžička z drůbeže, paštiky
Tuky
V omezeném množství: mononenasycené oleje (olivový, řepkový), polynenasycené oleje (slunečnicový, kukuřičný, z vlašských ořechů), nenasycené margariny, nízkotučné pomazánky
Nevhodné: máslo, lůj, sádlo, palmový olej, ztužené margariny, hydrogenované tuky, tuk vypečený z masa
Doporučené: veškerá čerstvá a zmrazená zelenina: fazolky, hrášek, čerstvé a mražené ovoce, popř. konzervované neslazené
Ovoce a zelenina
V omezeném množství: brambory pečené, smažené v doporučených olejích, čočka, kukuřice, vařené brambory
Nevhodné: brambory, jiná zelenina a rýže připravené na nevhodných nebo neznámých tucích, čipsy, solená konzervovaná zelenina
Sladkosti a cukrovinky
V omezeném množství: marcipán, turecká chalva, nugát, vařené cukroví
Nevhodné: čokoláda, karamely, kokosky, máslové výrobky, fondánky, zmrzlina, jiné dezerty z plnotučného mléka, smetany či tuku, ovocné knedlíky
Ořechy
Doporučené: vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy
V omezeném množství: pistácie, para ořechy
Nevhodné: kešu ořechy, kokos, solené ořechy
Nápoje
Doporučené: čaj, káva instantní nebo presso, voda, neslazené nápoje
V omezeném množství: alkohol, nízkotučné čokoládové nápoje
Nevhodné: čokoládové nápoje plnotučné, irská káva, míchané nápoje s tuky, vařená turecká káva
Koření a omáčky
Doporučené: pepř, hořčice, bylinky a jiná koření bez soli
V omezeném množství: nízkotučné salátové zálivky
Nevhodné: solení, majonéza a majonézové zálivky, popř. jiné (smetanové zálivky)
Autor: iz
Bílkoviny jsou složeny z jednotlivých aminokyselin, mezi které patří také fenylalanin. Fenylketonurie vzniká při dědičné poruše metabolizmu s úplným deficitem fenylalaninhydroxylázy - enzymu přeměňujícího aminokyselinu fenylalanin na tyrozin, v důsledku něhož organizmus nedokáže fenylalanin přirozeně odbourávat. Dochází k jeho hromadění především v mozku a játrech, a tím k poškození jejich funkce.
Železo se v naší potravě vyskytuje, a pokud se stravujeme správně, tedy pestře a střídmě, přijímáme ho i dostatečné množství. Potravinami bohatými na železo jsou zejména maso a vnitřnosti obsahující myoglobin ve svalovině a hemoglobin ve zbytcích krve (hovězí, skopové, kachna, drůbež).