Zajímavosti
Slazené nápoje, mezi něž patří limonády, ovocné džusy, nektary a ovocné nápoje, ochucené minerální vody a energetické nápoje, se staly běžnou součástí našeho nákupního košíku a v posledních desetiletích jejich spotřeba a obliba dramaticky vzrostla. Občas je pijeme všichni a mnozí si bez nich svůj život nedokážou vůbec představit. Tyto nealkoholické nápoje na jedné straně mohou být významné pro dodržování pitného režimu, ale na druhé straně mohou být zdrojem zejména jednoduchých sacharidů – cukrů. Jejich nadměrná spotřeba může mít i závažnější důsledky než jen zvyšování tělesné hmotnosti.
Kouření cigaret má řadu prokázaných negativních účinků na nemocnost a úmrtnost a je přitom nejsnáze ovlivnitelným rizikovým faktorem. Rozdíly v riziku vzniku některých onemocnění mezi kuřáky (aktivními, ale i pasivními) a nekuřáky jsou propastné. Kouření souvisí s nezdravým způsobem života, který má vliv na vznik nemocí přímý, ale i nepřímý, a který se často s kuřáctvím pojí a nese s sebou další rizikové faktory – horší stravovací návyky, vyšší konzumaci alkoholu, kofeinu a kolových nápojů, nižší pohybovou aktivitu. Tyto rizikové faktory společně s kouřením přispívají k vzniku zejména kardiovaskulárních a nádorových onemocnění, což jsou jedny z nejčastějších příčin úmrtí.
Akrylamid je chemická látka vznikající ve škrobnatých potravinách (brambory, obiloviny) při tepelné úpravě nad 120 °C, například při pečení a smažení. Jde o rizikovou sloučeninu, která zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Akrylamid byl nalezen v potravinách, jako jsou bramborové hranolky, lupínky, knäckebrot, chléb, káva, perník a výrobky tzv. na chroupání tyčinky, krekry. Protože jde o přirozeně vznikající kontaminant, jeho výskyt se neomezuje jen na průmyslově vyráběné potraviny, ale vzniká i v doma připravovaných pokrmech, například v palačinkách, bramborácích, koblihách a do tmava opečených toustech.
Glutamát sodný je v současnosti často diskutovaným tématem nejen v oblasti potravinářské. Údaje o jeho škodlivosti na zdraví člověka jsou mohutně podporovány výrobci potravin, kteří si na této „skutečnosti“ zakládají reklamu. Ta působí na spotřebitele ze všech stran, trend výrobků s označením „bez přidaného glutamátu sodného“ roste a běžný spotřebitel tak nabývá dojmu, že při koupi podobných výrobků dělá něco pro své zdraví.
- Salicyláty - přírodní látky
- Arzen v potravinách
- Teorie FOAD - Vliv kouření na vývoj plodu
- Metanol a etanol
- Škodlivost alkoholu na lidské zdraví
- Vzájemné působení alkoholu a léčiv
- Nutriční toxikologie
- Pojmy potravinová alergie, intolerance a pseudoalergie
- Co jsou EHEC (Enterohemoragické Escherichia coli)
- Probiotika a prebiotika