Zajímavosti
Salicyláty jsou skupinou přírodních látek běžně obsažených v celé řadě potravin rostlinného původu, které jsou součástí naší výživy. Se salicyláty, ať už jsou součástí potravin nebo léčivých přípravků, jsou spojovány různé účinky na naše zdraví, a proto je důležité mít o nich určité povědomí.
Hlavním představitelem salicylátů je kyselina salicylová, z jejíž chemické struktury se odvozují další látky patřící do této skupiny. Člověk přijímá salicyláty ve své výživě od nepaměti. První zkušenosti s jejich vědomým využitím se datují již do starověku, kdy z částí rostlin (např. vrbová kůra) s jejich přirozeně vysokým obsahem byly připravovány léčivé přípravky proti horečce (antipyretické působení), bolesti (analgetické působení) a dalším projevům zánětu (antiflogistické působení). V dnešní době je patrně nejužívanějším salicylátem kyselina acetylsalicylová, která je hlavní účinnou látkou léku aspirinu (nebo acylpyrinu), a to i přesto, že aspirin v oblasti protizánětlivé terapie zažívá již nějakou dobu svůj ústup ze slávy. Je to z toho důvodu, že současná medicína má možnost využít účinnější látky bez přítomnosti nežádoucích účinků aspirinu jako jsou poškození žaludeční sliznice nebo alergické reakce.
Jeho spotřeba je však nadále vysoká kvůli svým účinkům na snižování srážlivosti krve (tzv. antiagregační účinek), čehož se využívá pro snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob (v nízkých dávkách 75–162 mg/den). Jedním z nových potvrzených účinků kyseliny acetylsalicylové je fakt, že v podobných dávkách snižuje i riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva.
Arzen je rizikový prvek, který i v malých množstvích může silně poškodit zdraví. Ne náhodou se používal jako jeden z prvních nástrojů travičů. Do dnešní doby se sloučeniny arzenu využívají jako prostředek proti škůdcům. Krom toho nachází uplatnění i při výrobě léčiv, hnojiv nebo třeba elektroniky. Zkrátka, existuje řada způsobů, jakými se lze dostat do kontaktu s arzenem. Jelikož se jedná o silně toxický prvek, navíc s prokázanými karcinogenními účinky, je žádoucí znát tohoto nepřítele.
Teorie FOAD (Fetal Origin of Adult Diseases) má počátek v epidemiologických studiích, které popisovaly vyšší výskyt obezity nebo častější výskyt nemocí srdce a cév u osob, které přišly na svět s nízkou porodní hmotností. Protože se tyto souvislosti objevovaly opakovaně, byla další etapa výzkumu zaměřena na pátrání po příčinách těchto vztahů.
Téma metanolu je v současné době velmi diskutované díky kauze „otráveného alkoholu“ a desítek lidí mrtvých nebo s poškozeným zdravím. Co dělá metanol v našem těle? Proč je tak nebezpečný? A jaký je rozdíl mezi etanolem a metanolem?
- Škodlivost alkoholu na lidské zdraví
- Vzájemné působení alkoholu a léčiv
- Nutriční toxikologie
- Pojmy potravinová alergie, intolerance a pseudoalergie
- Co jsou EHEC (Enterohemoragické Escherichia coli)
- Probiotika a prebiotika
- Energetické a sportovní nápoje – základní charakteristika
- Energetické nápoje – co v nich lze nalézt?
- Energetické nápoje a děti
- Cholesterol a doporučené potraviny