Bílkoviny, tuky, sacharidy
Transmastné kyseliny jsou nežádoucí složkou nekterých tuků. Zvyšují množství cholesterolu v krvi a podílejí se na rozvoji onemocnění srdce a cév. V malém množství jsou produkovány v bachoru skotu a ovcí a pak se mohou objevit v mléce a červeném mase (asi 2 – 9 % z obsahu mastných kyselin). Jejich význam je však spojován více v souvislosti s průmyslovou výrobou potravin.
Tuky představují jednu ze tří základních živin a nedají se nahradit jinými složkami. V lidském organizmu mají tuky celou řadu nenahraditelných funkcí a jsou zapojeny do řady životních procesů. Jsou zdroji vitaminů rozpustných v tucích a zároveň napomáhají jejich vstřebání a tím i využití v organizmu.
Tuky, známé také pod názvem lipidy, jsou významným zdrojem energie, bohatším oproti bílkovinám a sacharidům. Měly by představovat přibližně 25-30 % denního příjmu hlavních živin. Jsou základní složkou každé buněčné membrány a vysoké zastoupení lipidů vykazují také mozek a nervová vlákna. V potravinách ovlivňují konzistenci, dodávají jim jemnou chuť a navozují pocit sytosti. Ve střevě zlepšují vstřebávání lipofilních vitamínů (vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E, K). Podle původu rozdělujeme tuky na živočišné tuky, rostlinné tuky a oleje. Rostlinné tuky a oleje by měly tvořit větší podíl přijatých tuků.
Pod označením konjugovaná kyselina linolová (v anglickém jazyce conjugated linoleic acid, CLA) se nachází na téměř tři desítky různých forem kyseliny linolové, které se mezi sebou liší prostorovým uspořádáním molekuly a umístěním dvojných vazeb. Jaké účinky CLA byly pozorovány ve vědeckých studiích? Mohou být tyto účinky pro běžného člověka nějakým způsobem zajímavé?