Bílkoviny, tuky, sacharidy
Inulin je nestravitelný polysacharid, který u některých druhů rostlin představuje zásobní látku podobně jako škrob. Z hlediska chemického je inulin polymer složený z dlouhé řady molekul fruktózy navzájem spojených β-(1,2)-glykosidovou vazbou a ukončený zpravidla jednotkou glukózy.
V poslední době se zvyšuje zájem spotřebitelů o potraviny bohaté na vlákninu. Proto se čím dál tím častěji mluví o rezistentním škrobu jako o novém typu vlákniny. Rezistentní škrob je škrob, který uniká trávení v tenkém střevě a vstupuje do tlustého střeva, kde může mít řadu zdravotních přínosů.
Beta glukany jsou bezpečné a velmi účinné doplňky stravy, které zlepšují stav imunitního systému, obnovují obranný systém těla a tím umožňují lepší prevenci před onemocněním, rychlejší rekonvalescenci a rehabilitaci. Poskytují rovněž ochranu proti záření různého původu (RTG vyšetření,ozařování, radiační smog apod.)
Tuky jsou nyní poměrně módní záležitostí a představují žádané a tím pádem i časté téma, kterému každý rozumí. Pokud jim však opravdu chceme o něco více porozumět, neobejdeme se bez trochy chemie. Základní znalost jejich chemického rozdělení nám i dále pomůže pochopit další roli tuků ve výživě, ale i řadu doporučení, se kterými se běžně můžeme setkat.
Celá řada studií dnes poukazuje na souvislost mezi zvýšenou konzumací přidaných sacharidů a nárůstem nadváhy a obezity, na snížení příjmu ostatních živin a zhoršené výsledky hodnot krevních lipidů. Odborníci varují zejména před nadměrným příjmem fruktózy, který je spojován s rozvojem řady zdravotních komplikací.