Bílkoviny, tuky, sacharidy
Bílkoviny jsou obecně známy také pod cizím názvem proteiny. Tento název je odvozen od řeckého slova „protos“ znamenajícího „primární, mající primární důležitost“. Již z tohoto názvu tedy můžeme usoudit na významnost bílkovin pro lidský organizmus. Bílkoviny jsou základními chemickými složkami všech živých buněk, proto jsou obsaženy v téměř všech potravinách, jak živočišného, tak i rostlinného původu.
Tuky, nebo také lipidy, představují jednu ze tří základních živin a nedají se nahradit jinými složkami. Těmi dalšími dvěma základními živinami jsou sacharidy a bílkoviny. V lidském organizmu mají tuky celou řadu nenahraditelných funkcí a jsou zapojeny do řady životních procesů. Jsou zdroji vitaminů rozpustných v tucích a zároveň napomáhají jejich vstřebání a tím i využití v organizmu.
Sacharidy jsou jedněmi ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organizmech. Zelené rostliny si je dokážou pomocí sluneční energie vyrobit procesem zvaným fotosyntéza z vody a oxidu uhličitého. Ostatní organizmy, včetně lidského, jsou závislé na jejich příjmu v potravě.
Bílkoviny by měly představovat 10 –15 % celkového energetického příjmu z potravy, Jejich potřebu ovlivňují věk či pohlaví. Zvyšuje se např. v dětství (doba růstu), v době těhotenství (pro zdravý vývoj plodu) a kojení, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci.
Tuky představují jednu ze tří základních živin a nedají se nahradit jinými složkami. V lidském organizmu mají celou řadu nenahraditelných funkcí a jsou zapojeny do řady životních procesů. Tentokrát se na tyto funkce podíváme poněkud podrobněji a konkrétněji.