Zpracování potravin
Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Teplota okolního vzduchu při grilování by neměla být příliš velká, aby nedocházelo ve větším měřítku k jinému způsobu předávání tepla.
Při grilování vzniká nebezpečí, že při nedodržení požadované teploty uvnitř grilované potraviny nedojde ke zničení všech možných nebezpečných mikroorganizmů a parazitů.
Uzení je tepelná úprava masa či sýrů, která spočívá v ponechání potraviny po určitou dobu v teplém kouři vzniklém hořením dřeva. Před uzením se maso zpravidla na několik dní nakládá do solného nálevu, čímž se do značné míry konzervuje. Samotné uzení teplým kouřem maso vysušuje, tepelně upravuje, dále konzervuje a dodává potravině specifickou chuť.
V posledních letech se klade důraz na zdravé vaření, ale také na zdravé a šetrné nakládání s potravinami. Abyste jedli opravdu zdravě a chutně, nestačí jen kupovat kvalitní suroviny. Záleží také na jejich skladování, a to nejčastěji v chladničce.