O kávovinových nápojích a jejich výhodách i nevýhodách oproti kávě.
Výhody kávovin oproti kávě
- čistá kávovina bez příměsi kávy neobsahuje kofein, kávovinové nápoje jsou tedy vhodné pro osoby, které nemohou nebo by neměly konzumovat nápoje s obsahem kofeinu – těhotné a kojící ženy, děti, osoby s vysokým krevním tlakem či žaludečními vředy a další
- suroviny pro výrobu kávovin jsou levnější, lépe dostupné, proto nižší cena
Nevýhody kávovin oproti kávě
- kávoviny nemají povzbuzující účinky jako káva
- kávoviny s obsahem pšenice, žita, ječmene a ovsa nejsou vhodné pro nemocné celiakií, neboť obsahují lepek
Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura
Švec, Z., Šálek plný lákavé vůně a povzbuzení. Výživa a potraviny, 2002/3 (57), s. 88-89
Ošancová, K., Spotřeba kávy a riziko kardiovaskulárních chorob. Výživa a potraviny, 2002/1 (57), s.14
Konzum kávy a kloubní revmatizmus. Výživa a potraviny, 2002/1 (57), s. 22
Vliv spotřeby kofeinu matkou na vývoj plodu. Výživa a potraviny, 2002/3 (57), s. 96
Zvyšuje káva hladinu cholesterolu v krvi? Výživa a potraviny, 1999/3 (54), s. 88
Těhotné ženy a káva. Výživa a potraviny, 2002/5 (57), s.152
Káva – nápoj plný otazníkov
Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/
Tomaniová, M., Kocourek, V., Hajšlová, J., Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách. Chem. Listy 1997/91 s.357-366
Ateroskleróza. Diacentrum.