Správné skladování potravin
O tom, kde je vhodné skladovat různé druhy potravin a surovin, aby si zachovaly co nejdéle svou jakost a nedošlo k jejich zkažení.
Každá potravina vyžaduje trochu jiné podmínky pro skladování, aby si zachovala svou jakost a aby se zabránilo jejímu zkažení. Tradičně se sklady potravin s ohledem na mikroklimatické podmínky (teplota a vlhkost vzduchu) dělí do 4 kategorií: suché, chladné, chlazené a mrazící.
Hlavní zásady správného skladování potravin.
Při skladování potravin se vždy musíme řídit několika základními zásadami:
- potraviny skladovat tak, jak uvádí výrobce na obale potraviny (v suchu, chladu apod.); je třeba používat vhodné obaly - nenechávat například čerstvé pečivo dlouhodobě v mikroténovém sáčku. Vhodné je vakuové uchovávání potravin, které zabrání u aromatických potravin načichnutí a udrží déle čerstvé ovoce, zeleninu nebo maso;