cukr
Kdo by neměl rád sladké, a proto - čím můžeme zdravěji nahradit tradiční bílý cukr.
Bílý cukr – oblíbený i zatracovaný
Bílý cukr je dnes vlastně nejčastější formou cukru, kterou používáme. Je oblíbený především pro svou čistou sladkou chuť a prodává se v mnoha formách, z nichž nejznámější jsou kostkový cukr, cukr krystal, krupice a moučkový (práškový) cukr.
O potravinách, které mohou přispívat k nadbytečnému a často nevědomému příjmu cukru.
Pod pojmem cukr rozumíme v užším slova smyslu řepný cukr, čili sacharózu. V širším slova smyslu patří k cukrům i další jednoduché sacharidy jako např. hroznový cukr (glukóza) a ovocný cukr (fruktóza). Cukr se používá nejen jako sladidlo, ale také jako konzervační činidlo.
Základní informace o kakau a nejoblíbenějším výrobku z něj - čokoládě.
Bez kakaa, respektive kakaovníku, by nebylo čokolády, proto si povíme nejdřív o něm. Kakao je prášek vyráběný z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku (latinsky Theobroma cacao). Kakaovník pochází z Ameriky, v Mexiku byl pěstován již Aztéky a Mayi před dvěma tisíci lety.