Potravní otravy mikrobiální
Botulismus je velmi nebezpečná otrava, způsobená botulotoxinem, nejúčinnějším bakteriálním jedem.
O onemocnění, které způsobuje bakterie, kterou běžně nosíme na kůži, v nose či ústech.
O otravách z potravin, které mohou způsobit bakterie druhu Bacillus cereus.
Původcem otravy je bakterie druhu Bacillus cereus. První zmínky o otravě vyvolané bakteriemi rodu Bacillus se datují na začátek 20. století, konkrétně do roku 1906, kdy se u 300 osob v jednom evropském sanatoriu objevily silné průjmy, zvracení a žaludeční křeče. Až mnohem později, v roce 1950, byl druh Bacillus cereus definitivně potvrzen jako příčina otrav z potravin.
Jak nám bakterie Clostridium perfringens může přivodit onemocnění z potravy a jak se před ní chránit.
Jak se můžeme nakazit?
Bakterie mohou přejít na potraviny, pokud tyto byly přímo v kontaktu s výkaly (bakterie žijí ve střevech zvířat a lidí) nebo se závadnou vodou či prachem.