Tuky a cholesterol
O tucích, proč jsou pro nás důležité a v jakém množství, jaká jsou rizika z nedostatku a nadbytku a zdroje ve výživě.
Tuky jsou přirozenou a potřebnou součástí naší stravy. Jsou základní složkou buněk, zásobárnou energie, zajišťují mechanickou i tepelnou ochranu organizmu. Z mastných kyselin se tvoří významné látky, které mají regulační účinky (například ovlivňují srážlivost krve). Tuky umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Jeden gram tuku dodá tělu energii asi 38 kJ, což je dvojnásobek oproti bílkovinám a sacharidům.
Co jsou omega-3 mastné kyseliny, proč jsou tak důležité pro naše zdraví, ve kterých potravinách se skrývají a kolik bychom jich měli jíst.
Omega-3 mastné kyseliny (omega-3 MK) jsou přirozenou součástí některých rostlinných olejů a rybího tuku. Patří mezi mastné kyseliny nenasycené. Od tzv. omega-6 mastných kyselin se liší polohou násobné vazby. Lidské tělo nedokáže tyto omega-3 MK a omega-6 MK vyrábět, proto je musíme přijmout z potravy – jsou pro nás nezbytnou neboli esenciální živinou.
O cholesterolu, jeho dobrých a špatných vlastnostech, vlivu na zdraví a výskytu v potravinách.
Cholesterol je látka, která je pro náš organizmus naprosto nepostradatelná - potřebujeme ho pro tvorbu některých hormonů (kortikoidů, pohlavních hormonů), vitaminu D a žlučových kyselin. Je také základním stavebním kamenem buněčných membrán živočišných buněk a součástí lipoproteinů - částic, které na sebe vážou tuky a přenášejí je do různých částí těla.
Výhody a nevýhody některých potravinářských produktů, které si běžně mažeme na chleba.
Na chleba si můžeme namazat prakticky cokoli. Zaměříme nyní pozornost na běžné suroviny jako jsou máslo, sádlo, pomazánkové máslo, tavené sýry a roztíratelné rostlinné tuky. Pro použití za studena, v našem případě k namazání na pečivo, jsou vhodné především kvalitní rostlinné tuky, dále v sestupném pořadí pomazánková másla, klasické máslo, omezeně tavené sýry, pak dlouho nic….. a výjimečně i sádlo.