Reklamy na výrobky ze syrovátky slibují často až zázračné účinky. Co je pravda a co pouhá reklama? 

 susena_syrovatka

V posledních letech se syrovátkové produkty těší velké oblibě – na trhu je k dostání celá řada nápojů, koncentrátů či kosmetických přípravků s obsahem syrovátky. Mezi slibované účinky syrovátky patří například odstranění trávicích potíží, celulitidy, nadváhy či akné, zlepšení kvality vlasů, nehtů, pleti, nárůst svalové hmoty. Je však syrovátka skutečně zázračný všelék? Co od ní můžeme skutečně očekávat?

Jak syrovátka vzniká a k čemu ji využíváme

Syrovátka vzniká při výrobě mléčných produktů tak, že se vysráží hlavní mléčná bílkovina kasein. Oddělením vytvořené sraženiny se získá žlutozelená tekutina, která se nazývá sladká syrovátka. Takový proces se uplatňuje například při výrobě tvarohů a sýrů. Barva syrovátky je způsobena obsahem vitamínů skupiny B – B1, B2, B6 B12.  Z dalších vitamínů obsahuje ve významnějším množství vitamíny C a E a dále minerály hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další.

Sladká syrovátka obsahuje vysoký podíl mléčného cukru laktózy a je bohatá na syrovátkové bílkoviny – pro jejich obsah je nejvíce ceněna.

Syrovátku lidé využívají od doby, kdy se naučili připravovat z mléka sýr a tvaroh. V mlékárenské velkovýrobě byla ale dlouho pouhým odpadem a bez užitku se likvidovala. Využívat se začala nejprve jako krmivo pro hospodářská zvířata, později se čím dál více uplatňovala v potravinářství.

Dnes se syrovátka přidává do obrovského množství potravin z důvodů výživových (přidáním syrovátky do potraviny se zvyšuje obsah bílkovin nebo se syrovátka  využívá  jako zdroj mléčného cukru laktózy) i ekonomických (sušená syrovátka je levnější než sušené mléko, které v potravinách často nahrazuje), čím dál více se ale používá i samostatně. Oblíbené jsou například bílkovinné nápoje pro sportovce nebo syrovátkové nápoje pro hubnutí, potravinové doplňky pro zlepšení trávení, stavu vlasů, nehtů. Vyrábí se také syrovátková kosmetika – krémy, šampony, vlasové balzámy, omlazující séra.    

Pro budoucnost je zajímavá možnost využití syrovátky k výrobě energie. Mlékárna Landfrisch Wels v Rakousku vyrábí ze syrovátky bioplyn, který se dále využívá k produkci tepla a elektřiny. Projekt vyhrál v roce 2006 soutěž Energy Globe Austria.

 

Účinky syrovátky: Reklama, nebo realita?

Štíhlá linie

Syrovátkové nápoje jsou často spojovány právě s redukcí nadváhy. Slibují snadné zhubnutí se zaručením dostatku všech důležitých živin a bez jojo efektu, odstranění celulitidy a zlepšení pokožky. Jaká je realita?

Je nutné rozlišit, jaký typ syrovátkového nápoje zvolíme. Nabízené jsou jednak syrovátkové „koncentráty“ – to je vlastně koncentrovaná sušená sladká syrovátka. Tyto produkty (stejně jako čerstvá sladká syrovátka) nejsou pro snížení váhy vhodné, protože obsahují vysoký podíl mléčného cukru laktózy, a tedy i energie. Jejich předností je nízký podíl tuků a dobrá stravitelnost, která může být narušena, pokud člověk trpí nesnášenlivostí laktózy.

Vyrábějí se také syrovátkové produkty se sníženým obsahem tuku i cukrů, a naopak zvýšeným podílem bílkovin, tzv. izoláty (až 90 %). Jejich použití jako doplňku redukčního jídelníčku je vhodnější než u koncentrátů i přesto, že je lidské tělo obtížněji využívá.

Co je ale nejdůležitější – žádný syrovátkový (ani jiný) nápoj nemůže být zaručeným prostředkem ke zhubnutí. Pro trvalý a zdravý pokles váhy je nezbytné upravit jídelníček tak, aby byl vyvážený, zdravý, a abychom ho byli schopni dlouhodobě dodržovat. To znamená naučit se vybírat ze všech druhů potravin ty zdravější, jíst pravidelně, v přiměřeném množství a pestře. Pokud pouze nahradíme jedno či více denních jídel syrovátkou, je velmi pravděpodobné, že jídelníček nebude poskytovat dostatek všech živin. Po návratu k původním stravovacím zvyklostem můžeme očekávat i návrat k původní hmotnosti. Pokud však použijete syrovátku jako prostředek k obohacení zdravého redukčního jídelníčku o bílkoviny, lze syrovátkové nápoje (především „izoláty“) doporučit.

Při odstraňování celulitidy má syrovátka ještě menší šance. Pokud se chceme celulitidy účinně zbavit, nezbývá, než se s trpělivostí a odhodláním zaměřit na zdravou výživu, dostatečný a správný pitný režim, pravidelný pohyb, případně lymfatické masáže. Kosmetické prostředky i potravinové doplňky jsou v tomto případě pouhými pomocníky.

 

Budování svalové hmoty

Velmi oblíbené jsou syrovátkové nápoje také u sportovců, především kulturistů. Slibují nárůst svalů a zlepšení obnovy svalů po tréninku. Tady není důvod, proč účinky syrovátky znevažovat. Svým složením jsou syrovátkové bílkoviny pro sportovce ideální. Vysoké zastoupení větvených aminokyselin v syrovátce pomáhá ochránit svalovou hmotu a usnadňuje se tak přednostní využití tuku jako zdroje energie. Typ výrobku je vhodné zvolit s ohledem na cíl jednotlivce. U sportovců, kteří nemusí příliš hlídat energetický příjem, lze spíše doporučit syrovátkové koncentráty kvůli jejich lepší využitelnosti. Naopak u těch, kteří se snaží zároveň redukovat váhu, jsou vhodnější syrovátkové izoláty. V každém případě však platí, že by syrovátka měla být pouze doplňkem ke zdravému a vyváženému jídelníčku a přiměřené fyzické zátěži.

I přes kladný přínos syrovátky při budování svalstva je nutné upozornit na jedno úskalí – kulturistika klade velký důraz na velmi vysoké zastoupení bílkovin v jídelníčku. Dlouhodobé vědecké testy ale prokázaly, že příliš velký příjem bílkovin zatěžuje játra a ledviny, zvyšuje riziko některých typů nádorových onemocnění a přitom nevede k účinnému nárůstu aktivní svalové hmoty. Jako hranice účinné podpory nárůstu svalů se jeví množství 1,3 g bílkovin na kilogram tělesné váhy na den. Vyšší množství bílkovin může lidské tělo účinně využít k tvorbě svalové hmoty pouze s hormonální podporou (aplikace anabolik, steroidů), kterou rozhodně nelze z hlediska zdraví doporučit.

Zlepšení trávení
Podle reklamy dokáže syrovátka odvádět z těla škodlivé látky, pomáhá rychle zásobit všechny orgány potřebnými vitaminy a minerálními látkami, čistí střeva a podporuje množení prospěšných střevních bakterií. K očistným účinkům syrovátky je na místě spíše shovívavý postoj, naproti tomu určitou podporu růstu střevních bakterií očekávat můžeme.

Akné

Firmy vyrábějící syrovátkové produkty slibují zmírnění nebo dokonce odstranění akné. Akné je však záležitostí především hormonální a užívání potravinových doplňků včetně syrovátky může mít nejvýš podpůrnou funkci k hormonální a antibiotické léčbě, zdravé výživě a správné péči o pleť.

Další možnosti využití syrovátky

Sladkou syrovátku, která neprošla tepelnou úpravou, můžeme doporučit tomu, kdo se zotavuje po nemoci nebo úrazu, pro jedince s ochablým svalstvem nebo oslabenou imunitou. Příznivý vliv může mít syrovátka u lidí s cukrovkou.

 

Kdy není syrovátka vhodným doplňkem

Vzhledem k vysokému obsahu mléčného cukru laktózy není sladká syrovátka vhodná pro osoby s nesnášenlivostí tohoto cukru. Více o nesnášenlivosti laktózy si přečtěte zde. (Odkaz na článek o potrav. nesnášenlivostech.) Přechodné potíže s trávením laktózy se mohou vyskytnout při a po některých onemocněních – zánětech střev, delších průjmech, po léčbě antibiotiky a podobně. Také pro ty, kdo mají alergii na bílkovinu kravského mléka, může být syrovátka rizikovou potravinou. O alergii na mléko a jiné potraviny se více dozvíte zde. (Odkaz na článek.) Opatrnost je potřeba také při některých nemocech ledvin, kdy je nutné omezovat množství bílkovin v jídelníčku.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

CoJeCo Encyklopedie: Syrovátka, Syrovátkové bílkoviny.
Marshall, K.: Therapeutic applications of whey protein, Altern Med Rev 2004; 9(2): 136-56
Luhovyy BL, Akhavan T, Anderson GH: Whey proteins in the regulation of food intake and satiety, J Am Coll Nutr 2007; 26(6): 704S-712S.
Whey Protein Institute –
Whey protein FAQ´s - stránky Whey Protein Institutu věnované syrovátce.