sůl, koření a pochutiny
Co víme a nevíme o soli? Především to, že sůl zdaleka není nad zlato.
Sůl (chlorid sodný, NaCl) slouží nejen k ochucování pokrmů, ale je i zdrojem sodíku (Na+) a chloridových iontů (Cl-) nezbytných pro činnost našeho organismu. Sodík tvoří asi 40 % hmotnosti soli a každý gram soli proto obsahuje 0,4 g sodíku.
O koření, jeho druzích, účincích, skladování a použití a o dalších pochutinách.
Co je glutamát sodný, jeho využití a obsah v potravinách.
Že vám název glutamát sodný nebo zkráceně glutamát nic neříká? Jde o dochucovadlo, které se přidává do spousty potravin. Nejčastěji o něm můžete slyšet v souvislosti s rychlým občerstvením, čínskou kuchyní, instantními pokrmy. Většinou se mluví o škodlivosti jeho nadměrného příjmu, hlavně pro děti a dospívající.
Co je glutamát sodný a jak je to s jeho vlivem na naše zdraví.
Kyselina glutamová, od které je glutamát odvozen a přes kterou se také v těle přeměňuje, je pro lidské tělo nezbytná – účastní se přeměny bílkovin a tuků, je nepostradatelná pro přenos nervových vzruchů. Dokonce se uvažuje i o použití kyseliny glutamové při léčbě nemocí, například epilepsie, poruch chování nebo Parkinsonovy choroby. Svou úlohu by mohla mít i při léčbě žaludečních vředů.