Prevence v domácnosti
Hlavní zásady, které je třeba dodržovat, abychom co nejvíce omezili riziko vzniku nákaz a otrav z potravin v domácnosti a nejen tam.
Preventivními opatřeními proti nákazám a otravám z potravin jsou zásady, podle kterých bychom se měli chovat, abychom snížili riziko nákazy nebo otravy na minimum. Světová zdravotnická organizace shrnula tyto zásady do 5 klíčů k bezpečnému stravování:
O tom, jak správně uchovávat potraviny a pokrmy v chladničce.
Domácnost bez chladničky si dnes už málokdo dokáže představit. Pomáhá udržovat potraviny v čerstvém stavu a co je důležité – zpomaluje růst většiny mikroorganismů.
O tom, jak uchovávat bezpečně zbytky jídel.
Většina lidí nerada vyhazuje nesnědené jídlo a zbytky schovává na později. Nesprávné zacházení se zbytky jídla je spolu s křížovou kontaminací jednou z nejčastějších příčin domácích otrav a onemocnění z jídla.
Vše důležité o mrazení a rozmrazování potravin.
Zmrazování zpomaluje kažení potravin, neboť zabraňuje růstu nežádoucích mikroorganismů. Voda v potravinách se změní v krystalky ledu a nemůže být proto využita mikroorganismy k růstu a množení. Většina mikroorganismů však nízké teploty přežívá (ale nemnoží se), takže při zacházení s potravinami před a po zmrazení musí být zachovávány hygienické zásady. Teplota v mrazáku má být -18 °C nebo i nižší.