Toxické látky v potravinách
O kontaminujících látkách, které se do potravin dostávají neúmyslně při výrobě, zpracování, balení, přepravě a skladování nebo také při průmyslových katastrofách a jejich vlivu na zdraví člověka.
V potravinách se kromě látek pro zdraví prospěšných mohou objevovat také látky toxické, jejichž přítomnost může poškodit zdraví člověka. Některé z nich se do potravin dostávají neúmyslně při výrobě, zpracování, balení, přepravě a skladování. Nazýváme je látky znečišťující (kontaminanty).
O toxických látkách, které se v potravinách vyskytují přirozeně a jejich vlivu na zdraví člověka.
V potravinách se kromě látek pro zdraví prospěšných mohou objevovat také látky toxické, jejichž přítomnost může poškodit zdraví člověka. Některé z nich se vyskytují v potravinách přirozeně jako jejich běžná složka a ty nazýváme přírodní toxické látky.
Co jsou antinutriční látky, kde se v potravinách vyskytují a jak působí na naše zdraví.