Vitaminy a antioxidanty
O významu vitaminů pro zdraví a o vitaminových doplňcích stravy.
Vitaminy jsou organické chemické látky nezbytné pro zdraví a život člověka. Ve většině případů je lidský organismus nedokáže sám vytvářet a je třeba je pravidelně přijímat ve stravě. Na rozdíl od sacharidů, tuků a bílkovin sice vitaminy nedodávají tělu energii, zato má každý z nich v těle svou specifickou funkci, často je jich i více. Na významu vitaminů neubírá ani skutečnost, že je potřebujeme ve zdánlivě titěrných množstvích – v miligramech až v tisícinách miligramů denně.
Podrobně o jednotlivých vitaminech, jak se projevuje jejich nedostatek a nadbytek a k čemu je v těle potřebujeme.
Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti na vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E, K, mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, PP, kyselina pantotenová, vitamin B12, kyselina listová, vitamin H). A nyní podrobně o jednotlivých vitaminech:
O vitaminu B12, jeho zdrojích, významu pro lidský organismus a projevech nedostatku. Dozvíte se, jaké mýty kolují o tomto vitaminu a zda jsou pravdivé.
Přestože vitaminu B12 potřebujeme jen několik mikrogramů denně, je pro lidský organismus nepostradatelný. Jeho nedostatek vede k vážným zdravotním poruchám. Mezi zastánci alternativních způsobů stravování, a nejen mezi nimi, koluje spousta mýtů o tom, ve kterých potravinách se tento vitamin vyskytuje a jestli je možné jej přijímat v dostatečném množství pouze z rostlinných zdrojů. Jak to tedy je?
Co jsou antioxidanty, proč jsou pro nás důležité a ve kterých potravinách je najdeme.
Antioxidanty jsou látky, které nás chrání před tzv. oxidačním poškozením (oxidačním stresem). To je děj, při kterém v našem těle dochází k poškození různých struktur vlivem volných radikálů -látek, které jsou třeba pro fungování našeho organismu (uplatňují se např. v jeho obranyschopnosti), ale za určitých okolností mohou organismus poškodit.