Potravní alergie
Co jsou potravinové alergie – jak vznikají a proč? Které potraviny jsou nejčastějšími alergeny? Může se alergie na potraviny rozvinout u každého, lze nějak alergii předcházet? A co dělat, když již alergií trpíme?
Co je vlastně alergie a co ji způsobuje?
Alergická reakce je nepřiměřená obranná reakce organismu na některé molekuly - antigeny. Náš imunitní systém vyhodnotí molekulu, která je běžně pro tělo neškodná (například bílkovinu kravského mléka), jako cizorodou, a spustí proti ní obranné reakce. Protože jde o příliš silnou reakci, dochází k poškozování také vlastních buněk těla – rozvíjí se alergické příznaky jako ekzém, otoky, dýchací potíže nebo průjem. Imunitní systém si navíc chybné hodnocení molekuly uloží do paměti a při každém dalším setkání s ní se nepřiměřená reakce opakuje – vzniká alergické onemocnění.