Principy správné výživy
Co jsou výživová doporučení a kdo je u nás vytváří?
Jak sestavit náš jídelníček, aby prospíval našemu zdraví, dodal nám potřebné živiny v dostatečném, ale ne nadbytečném množství, a současně předcházel onemocněním.
V dnešní době patří mezi nejzávažnější „prohřešky“ ve stravování nadbytečný příjem soli, vysoký příjem alkoholu, nevhodné složení tuků ve stravě, vysoký příjem energie a nedostatečný příjem ovoce a zeleniny. Tento výčet není zdaleka konečný. Pojďme si tedy připomenout, co do našeho jídelníčku nepatří, co by v něm rozhodně chybět nemělo a jaké jsou hlavní principy správného stravování.
Jak jíst správně a nemít hlad.
Abychom co nejlépe využili živiny a energii z potravy a neměli hlad, měli bychom ideálně jíst 5 – 6 x denně. Může se to zdát hodně, zvláště když většina z nás je zvyklá jíst průměrně jen třikrát za den. Neznamená to, že bychom měli jíst dvakrát tolik, ale že je potřeba si celodenní dávku energie a živin lépe rozdělit. Jak?