O onemocnění, které způsobuje bakterie, kterou běžně nosíme na kůži, v nose či ústech.

 prst2
vodcem Stafylokokové enterotoxikózy je bakterie zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus), přesněji řečeno její jed. 
Jak se můžeme nakazit?

Stafylokok se vyskytuje zcela běžně v našem okolí, nosíme si ho na kůži, sídlí v naší dutině nosní i ústní.

Zdrojem nákazy bývají lidé, často bacilonosiči, z nichž téměř polovina nosí stafylokoka v nosohltanu.
Dalším zdrojem mohou být osoby s hnisavým onemocněním kůže, které přicházejí do styku s potravinami. Tyto potraviny jsou pak zdrojem nákazy.

U nás vznikají epidemie nejčastěji tam, kde se stravuje více lidí najednou, například ve školních jídelnách, na školách v přírodě, na putovních táborech a na školních brigádách.

 

Jak se můžeme chránit?

  • Před přípravou jídla nebo jakoukoliv manipulací s potravinami si myjte ruce. Stafylokok se, jak bylo již výše zmíněno, vyskytuje i u zdravých lidí!
  • Nepřipravujte jídla, pokud máte zánět v krku či nose.
  • Pokud máte kožní zánět na rukou či zápěstích, nepřipravujte ani neservírujte jídlo.
  • Snažte se vyvarovat dlouhodobého uchovávání připravených pokrmů.
  • Pokud musíte delší dobu uchovávat připravené jídlo, udržujte teplá jídla v teple (min. 60 °C) a studená jídla v chladu (max. 4 °C).
  • Pozor! Pokud necháte jídlo dlouhodobě stát při pokojové teplotě, stafylokok se v něm může rozmnožit a vyprodukovat dostatečné množství jedu potřebného k otravě. Dalším, byť důkladným prohřátím jídla se jedu nezbavíte, jed stafylokoka je velmi odolný vůči teplu a nezničíte ho ani 20minutovým varem.

Pro toto onemocnění je typická velmi krátká doba od nakažení po vypuknutí nemoci. Příznaky se objevují již za 1–6 hodin po konzumaci „otrávené“ potraviny.

 

Jak se nemoc projevuje?

Po požití nakažené potraviny se obvykle velmi rychle (za 1–6 hodin) objeví nevolnost, úporné zvracení, křeče v břiše, průjem, vyčerpanost. V těžších případech se mohou dostavit bolesti hlavy, svalové křeče a přechodné změny krevního tlaku a pulsu. Teplota nebývá. I přes velmi dramatický průběh onemocnění rychle odezní, obvykle do  2–3 dnů.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZÚ, souborné vydání 2004.
Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZÚ Brno 2005.