There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
mléko albuminové |
Albuminové mléko je produkované byložravci (kůň, osel), všežravci (prase) a masožravci (pes, kočka, liška).
|
mléko přední |
Přední mléko je vodnatější a slouží k rychlému uhašení žízně, je bohaté na mléčný cukr (laktózu) a bílkoviny.
|
množství alkoholu |
Přítomné množství alkoholu v krvi se vyjadřuje v desetinách procent, čili promile.
Počet zobrazení - 667
|
moderní pověsti |
Moderní pověsti, mýty a fámy - také se jim říká městské legendy (angl. urban legends). Setkáváme se s nimi běžně jako s „pravdivými historkami“, které se obvykle přihodily „kamarádovi kamaráda“.
|
motolice |
Motolice jsou parazité, kteří mohou způsobit například postižení jater a žlučníku.
Počet zobrazení - 641
|
Mozarella |
Mozarella je měkký sýr pocházející z Itálie. Název je odvozen od italského slova „mozzare“ - odříznout, neboť do konečné podoby je tvarován nožem. Původní Mozarella se vyráběla z buvolího mléka.
Počet zobrazení - 778
|
mutagenní |
Mutagenní látka může způsobit genetické vady v živých buňkách. Následkem mutace může být odumření buňky, vrozená vada či např. vznik nádorového onemocnění.
Počet zobrazení - 1562
|
mužská obezita |
Mužský typ obezity se nazývá také androidní nebo centrální obezita.
|
myoglobin |
Myoglobin - červené barvivo svalu, přenáší kyslík uvnitř svalové buňky. Myoglobin obsahuje asi 4 % celkového železa v těle.
Počet zobrazení - 672
|
myoglobinu |
Myoglobin - červené barvivo svalu, přenáší kyslík uvnitř svalové buňky. Myoglobin obsahuje asi 4 % celkového železa v těle.
Počet zobrazení - 744
|
na obsah rtuti |
Nízký obsah rtuti má například hejk, losos, kapr, mořská štika, pstruh, sardinky či treska.
Lehce zvýšený obsah rtuti má makrela nebo tuňák, jejich příjem je vhodný nejvýše 1x týdně.
Počet zobrazení - 691
|
nadbytek vlákniny |
Nadbytek vlákniny ve stravě může zapříčinit zácpu a zhoršit vstřebávání některých minerálních látek a stopových prvků z potravy, např. zinku a železa.
|
náhradní sladidla |
Náhradní sladidla jsou látky přidávané do potravin pro vytvoření dojmu sladké chuti, mají nižší obsah energie než cukr (řepný cukr = sacharóza). Některá náhradní sladidla jsou vyráběna uměle – například sacharin, aspartam, acesulfam K, cyklamát. Existují ale i přirozená náhradní sladidla – například sorbitol nebo xylitol.
|
nasycené tuky |
Nasycené tuky významně zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Vyskytují se především v živočišných tucích, kokosovém a palmojádrovém tuku. Vysoké množství obsahují například uzeniny, tučná masa a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku (mimo jiné smetana, šlehačka, smetanové jogurty, plnotučné mléko atd.), majonéza, rychlé občerstvení, smažené a fritované potraviny, sladkosti apod.
|
nasycených tuků |
Nasycené tuky významně zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Vyskytují se především v živočišných tucích, kokosovém a palmojádrovém tuku. Vysoké množství obsahují například uzeniny, tučná masa a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku (mimo jiné smetana, šlehačka, smetanové jogurty, plnotučné mléko atd.), majonéza, rychlé občerstvení, smažené a fritované potraviny, sladkosti apod.
|