O živočišných tucích, jejich zdrojích v potravě a účincích na lidský organismus.
Tuky jsou základní součást všech buněk, zabezpečují mechanickou i tepelnou ochranu organismu, podílí se na transportu některých látek a jsou nejdůležitější zásobárnou energie v našem těle.
Živočišné tuky versus rostlinné
Tuky, které dodáváme našemu tělu potravou, pocházejí buď z rostlin – rostlinné (např. oleje), nebo ze zvířat – živočišné (např. máslo, sádlo). Starší výživová doporučení říkají, že jedna třetina tuků v našem jídelníčku by měla být živočišného původu a dvě třetiny rostlinného. Vědecké studie však jednoznačně prokázaly, že z hlediska působení tuků na lidské zdraví je užitečnější dělit je podle jejich složení, ne původu, to znamená, zda v nich převažují mastné kyseliny nasycené, nenasycené, popř. transnenasycené. Tak například rybí tuk je živočišný, ale obsahuje zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny. A naopak tuk kokosový je sice rostlinného původu, jeho hlavní složkou jsou však nasycené mastné kyseliny, jejichž zvýšený přívod přispívá ke vzniku a rozvoji mnoha různých nemocí. Více se o účincích jednotlivých typů tuků dočtete zde.
Živočišné tuky zdravé, nebo nezdravé?
Živočišné tuky jsou jedním z hlavních zdrojů nasycených tuků, které by se v našem jídelníčku měly objevovat co nejméně. Patří sem především potraviny, které obsahují tuk vepřový, hovězí a mléčný – sádlo, lůj, máslo, slanina, tučné sýry, smetana, tučné jogurty a jiné mléčné výrobky, tučná masa, různé tučné masné výrobky, jako jsou salámy, párky, uzeniny, paštiky a další. Přednost bychom měli dávat výrobkům s nízkou tučností, jako je drůbeží, telecí či jehněčí maso, méně tučné mléčné výrobky (do 3 % tuku u mléka a mléčných výrobků a do 30–45 % tuku v sušině u tvrdých sýrů), libová šunka apod.
Bylo by ale chybou házet všechny živočišné tuky do jednoho pytle. Existují výjimky, jako je rybí tuk, který je pro naše tělo naopak prospěšný. Rybí tuk poskytuje tělu nenasycené omega-3 mastné kyseliny, především EPA a DHA, jejichž příznivý vliv na naše zdraví je již dlouho znám. Více se můžete o rybách a rybím tuku dozvědět zde.
Máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku. V máselném tuku převažují nasycené mastné kyseliny (asi 70 %) a přirozeně jsou v něm přítomny i trans mastné kyseliny (asi 2 %) a cholesterol. Obsahuje však také vitaminy rozpustné v tucích. Konzumaci másla by měli omezit lidé se srdečními a cévními potížemi, vysokou hladinou cholesterolu a tuků v krvi. Zdraví jedinci si jej mohou občas dopřát, i když vhodnější k namazání na pečivo jsou kvalitní rostlinné tuky. Vzhledem ke svému složení je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni, ne na smažení. Více se o másle dozvíte zde.
Sádlo se vyrábí zpracováním tukové tkáně vepřů (vepřové sádlo) či jiných zvířat (husí sádlo aj.). Vepřové sádlo obsahuje cholesterol a asi 40 % nasycených mastných kyselin. Na rozdíl od toho husí sádlo obsahuje o něco více nenasycených mastných kyselin (je proto také tekutější než vepřové) a je proto odborníky lépe hodnoceno.
Hlavně však nezapomeňme na zlaté pravidlo: Všeho s mírou.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.