There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
osteoporóza
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
Počet zobrazení - 1684
osteoporóze
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
Počet zobrazení - 1645
osteoporózy
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
Počet zobrazení - 1590
oštiepok
Oštiepok se vyrábí z hrudkového sýra, formuje se a potom se pere v horké vodě. Tím se získají jeho tvárné vlastnosti. Sýr se nakonec vkládá do solné lázně a poté se může i udit.
Počet zobrazení - 1541
ovocné nektary
Ovocné nektary jsou slazené ovocné šťávy ředěné vodou.
pálení žáhy
Jedná se o návrat kyselé žaludeční šťávy do jícnu.
paptidů
Peptidy vznikají štěpením bílkovin.
Počet zobrazení - 1428
parazit
Parazit (cizopasník) je organizmus, který využívá jiné organismy (hostitele) jako zdroj své potravy i jako stálé nebo dočasné životní prostředí a svému hostiteli tak přímo nebo nepřímo škodí.
Počet zobrazení - 793
parazity
Parazit (cizopasník) je organizmus, který využívá jiné organismy (hostitele) jako zdroj své potravy i jako stálé nebo dočasné životní prostředí a svému hostiteli tak přímo nebo nepřímo škodí.
Počet zobrazení - 738
Parmazán
Pravý parmazán pochází z Itálie a má zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Jmenuje se Parmigiano-Reggiano a zraje na dřevěných policích 1 až 3 roky.
Počet zobrazení - 1489
pasterizací
Pasterizace (pasterace) je proces, který slouží ke snížení počtu mikrobů v potravinách. Potraviny jsou zahřívány na teplotu pod 100 °C. Například mléko je pasterováno při teplotě 72 °C za 15 sekund. Pasterizované potraviny mají kratší trvanlivost než sterilizované potraviny.
Počet zobrazení - 1490
patogenní
patogenní = vyvolávající onemocnění
Počet zobrazení - 1527
pečivu celozrnnému
Celozrnné pečivo je vyrobeno převážně z celozrnné mouky. Poznáte ho podle viditelných kousků obilnin ve struktuře těsta. Pokud je chléb nebo rohlík jenom tmavý, nemusí být celozrnný, ale spíše přibarvený karamelem.
pektiny
Pektinové látky jsou hlavní složkou rozpustné vlákniny. Nacházejí se hlavně v ovoci, především v jablkách. Absorbují velké množství vody a mění se v želatinovou hmotu. Významnou mírou se podílejí na snižovaní cholesterolu v krvi.
Počet zobrazení - 819
peptid
Peptidy vznikají štěpením bílkovin.
Počet zobrazení - 681