There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
osteoporóza |
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
Počet zobrazení - 1684
|
osteoporóze |
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
Počet zobrazení - 1645
|
osteoporózy |
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
Počet zobrazení - 1590
|
oštiepok |
Oštiepok se vyrábí z hrudkového sýra, formuje se a potom se pere v horké vodě. Tím se získají jeho tvárné vlastnosti. Sýr se nakonec vkládá do solné lázně a poté se může i udit.
Počet zobrazení - 1541
|
ovocné nektary |
Ovocné nektary jsou slazené ovocné šťávy ředěné vodou.
|
pálení žáhy |
Jedná se o návrat kyselé žaludeční šťávy do jícnu.
|
paptidů |
Peptidy vznikají štěpením bílkovin.
Počet zobrazení - 1428
|
parazit |
Parazit (cizopasník) je organizmus, který využívá jiné organismy (hostitele) jako zdroj své potravy i jako stálé nebo dočasné životní prostředí a svému hostiteli tak přímo nebo nepřímo škodí.
Počet zobrazení - 793
|
parazity |
Parazit (cizopasník) je organizmus, který využívá jiné organismy (hostitele) jako zdroj své potravy i jako stálé nebo dočasné životní prostředí a svému hostiteli tak přímo nebo nepřímo škodí.
Počet zobrazení - 738
|
Parmazán |
Pravý parmazán pochází z Itálie a má zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Jmenuje se Parmigiano-Reggiano a zraje na dřevěných policích 1 až 3 roky.
Počet zobrazení - 1489
|
pasterizací |
Pasterizace (pasterace) je proces, který slouží ke snížení počtu mikrobů v potravinách. Potraviny jsou zahřívány na teplotu pod 100 °C. Například mléko je pasterováno při teplotě 72 °C za 15 sekund. Pasterizované potraviny mají kratší trvanlivost než sterilizované potraviny.
Počet zobrazení - 1490
|
patogenní |
patogenní = vyvolávající onemocnění
Počet zobrazení - 1527
|
pečivu celozrnnému |
Celozrnné pečivo je vyrobeno převážně z celozrnné mouky. Poznáte ho podle viditelných kousků obilnin ve struktuře těsta. Pokud je chléb nebo rohlík jenom tmavý, nemusí být celozrnný, ale spíše přibarvený karamelem.
|
pektiny |
Pektinové látky jsou hlavní složkou rozpustné vlákniny. Nacházejí se hlavně v ovoci, především v jablkách. Absorbují velké množství vody a mění se v želatinovou hmotu. Významnou mírou se podílejí na snižovaní cholesterolu v krvi.
Počet zobrazení - 819
|
peptid |
Peptidy vznikají štěpením bílkovin.
Počet zobrazení - 681
|