There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
prázdnou energii |
Potraviny s prázdnou energií jsou ty, které dodávají pouze energii bez vitaminů, minerálních látek, stopových prvků apod.
|
pražením kávových zrn |
Při pražení kávových zrn se snižuje obsah vody, škroby se štěpí na jednoduché cukry a cukry karamelizují. Při pražení také vzniká prchavý olej kofeol, který kávě dává typické aroma. Po kratším pražení je káva světlejší a kyselejší, po delším tmavší a více hořká.
|
příznakový deník |
Do příznakového deníku si zapisujeme všechny snědené potraviny (včetně množství a času) a potíže – jaké byly, kdy se objevily, jak dlouho trvaly. Pokud se některé jídlo nebo jeho součásti a následné potíže opakují, našli jsme nejspíše hledaný alergen.
|
propagují často své výrobky na úkor koje |
Maminky už v porodnicích dostávají jako dárky lahvičky nebo vzorky náhradní mléčné výživy spolu s letáky, které vyzdvihují přednosti těchto výrobků. O tom, že jsou tyto výrobky až náhradním řešením, když není možné kojení, se nepíše vůbec nebo jen nenápadně. I odborníci jako dětští lékaři a porodníci jsou firmami motivováni k prosazování náhradní ml??čné výživy a to i v případech, kdy je možné kojení zachránit.
|
prosciutto |
Prosciutto je druh sušené šunky vyráběné z vepřové kýty. Nazývá se také Prošuto nebo Pršut. Je původem z Itálie, vyrábí se však v mnoha obměnách ve většině přímořských států. Vepřové maso je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli a pak se po několik měsíců až let suší na dobře větraném místě.
Počet zobrazení - 487
|
proteáz |
Proteázy jsou enzymy, které štěpí bílkoviny na menší části i na jednotlivé aminokyseliny, ze kterých jsou bílkoviny složeny.
Počet zobrazení - 1438
|
průjmy s typickým vzhledem stolice | Při celiakii bývá typická mastná stolice s velkým objemem a kyselým zápachem. Příčinou je špatné vstřebávání tuků přes celiakií poškozenou stěnu tenkého střeva.
Počet zobrazení - 494
|
pseudoalergické |
Pseudoalergické = podobné alergické reakci, i když se o alergii nejedná.
Počet zobrazení - 1312
|
ptačí hrudník |
Ptačí hrudník: typický tvar hrudníku, při kterém je hrudník zploštělý ze stran, hrudní kost odstává směrem dopředu a předozadní rozměr hrudníku je zvětšený.
|
pufované |
Pufované pečivo se také označuje jako extrudované. Vzniká tak, že zrna obilnin (nejčastěji pšenice, rýže nebo kukuřice) jsou vystavena vysoké teplotě, rychle ztratí vlhkost a nabobtnají (podobně vzniká třeba pop corn). Pufované pečivo je velmi lehké a křehké, k dostání jsou různé ochucené i neochucené tyčinky, „chlebové“ plátky, sušenky.
Počet zobrazení - 1736
|
rafinaci |
Rafinace je lisování oleje za použití vysokého tlaku a teploty a jeho chemická úprava. Trans mastné kyseliny mohou vznikat především při dezodorizaci (odstranění pachů) různých olejů při teplotách 220 – 270°C.
Počet zobrazení - 633
|
raw |
"raw" (z anglického raw = syrový)
Počet zobrazení - 786
|
receptor |
Receptor = čidlo. Dokáže zachytit signál (třeba zvuk, světlo, teplo,…) z vnějšího prostředí, zpracovat ho na nervový signál a ten poslat k dalšímu vyhodnocení do mozku.
Počet zobrazení - 663
|
receptory |
Receptor = čidlo. Dokáže zachytit signál (třeba zvuk, světlo, teplo,…) z vnějšího prostředí, zpracovat ho na nervový signál a ten poslat k dalšímu vyhodnocení do mozku.
Počet zobrazení - 676
|
refluxní choroba jícnu |
Onemocnění, při kterém špatně funguje svalový svěrač mezi jícnem a žaludkem a dochází tak k návratu kyselé tráveniny z žaludku do jícnu. Následkem toho se vyskytuje „pálení žáhy“, ale také zápach z úst, bolest a tlak na hrudi a další.
|