There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
prázdnou energii
Potraviny s prázdnou energií jsou ty, které dodávají pouze energii bez vitaminů, minerálních látek, stopových prvků apod.
pražením kávových zrn
Při pražení kávových zrn se snižuje obsah vody, škroby se štěpí na jednoduché cukry a cukry karamelizují. Při pražení také vzniká prchavý olej kofeol, který kávě dává typické aroma. Po kratším pražení je káva světlejší a kyselejší, po delším tmavší a více hořká.
příznakový deník
Do příznakového deníku si zapisujeme všechny snědené potraviny (včetně množství a času) a potíže – jaké byly, kdy se objevily, jak dlouho trvaly. Pokud se některé jídlo nebo jeho součásti a následné potíže opakují, našli jsme nejspíše hledaný alergen.
propagují často své výrobky na úkor koje
Maminky už v porodnicích dostávají jako dárky lahvičky nebo vzorky náhradní mléčné výživy spolu s letáky, které vyzdvihují přednosti těchto výrobků. O tom, že jsou tyto výrobky až náhradním řešením, když není možné kojení, se nepíše vůbec nebo jen nenápadně. I odborníci jako dětští lékaři a porodníci jsou firmami motivováni k prosazování náhradní ml??čné výživy a to i v případech, kdy je možné kojení zachránit.
prosciutto
Prosciutto je druh sušené šunky vyráběné z vepřové kýty. Nazývá se také Prošuto nebo Pršut. Je původem z Itálie, vyrábí se však v mnoha obměnách ve většině přímořských států. Vepřové maso je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli a pak se po několik měsíců až let suší na dobře větraném místě.
Počet zobrazení - 487
proteáz
Proteázy jsou enzymy, které štěpí bílkoviny na menší části i na jednotlivé aminokyseliny, ze kterých jsou bílkoviny složeny.
Počet zobrazení - 1438
průjmy s typickým vzhledem stolice

Při celiakii bývá typická mastná stolice s velkým objemem a kyselým zápachem. Příčinou je špatné vstřebávání tuků přes celiakií poškozenou stěnu tenkého střeva.

Author - Dana Koubová
Počet zobrazení - 494
pseudoalergické
Pseudoalergické = podobné alergické reakci, i když se o alergii nejedná.
Počet zobrazení - 1312
ptačí hrudník
Ptačí hrudník: typický tvar hrudníku, při kterém je hrudník zploštělý ze stran, hrudní kost odstává směrem dopředu a předozadní rozměr hrudníku je zvětšený.
pufované
Pufované pečivo se také označuje jako extrudované. Vzniká tak, že zrna obilnin (nejčastěji pšenice, rýže nebo kukuřice) jsou vystavena vysoké teplotě, rychle ztratí vlhkost a nabobtnají (podobně vzniká třeba pop corn). Pufované pečivo je velmi lehké a křehké, k dostání jsou různé ochucené i neochucené tyčinky, „chlebové“ plátky, sušenky.
Počet zobrazení - 1736
rafinaci
Rafinace je lisování oleje za použití vysokého tlaku a teploty a jeho chemická úprava. Trans mastné kyseliny mohou vznikat především při dezodorizaci (odstranění pachů) různých olejů při teplotách 220 – 270°C.
Počet zobrazení - 633
raw
"raw" (z anglického raw = syrový)
Počet zobrazení - 786
receptor
Receptor = čidlo. Dokáže zachytit signál (třeba zvuk, světlo, teplo,…) z vnějšího prostředí, zpracovat ho na nervový signál a ten poslat k dalšímu vyhodnocení do mozku.
Počet zobrazení - 663
receptory
Receptor = čidlo. Dokáže zachytit signál (třeba zvuk, světlo, teplo,…) z vnějšího prostředí, zpracovat ho na nervový signál a ten poslat k dalšímu vyhodnocení do mozku.
Počet zobrazení - 676
refluxní choroba jícnu
Onemocnění, při kterém špatně funguje svalový svěrač mezi jícnem a žaludkem a dochází tak k návratu kyselé tráveniny z žaludku do jícnu. Následkem toho se vyskytuje „pálení žáhy“, ale také zápach z úst, bolest a tlak na hrudi a další.