There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
rehydratačního roztoku |
Rehydratační roztok lze připravit i v domácích podmínkách z 1 litru převařené vody, 1 zarovnané lžičky kuchyňské soli a 5 lžiček glukopuru (glukózy) nebo 10 lžiček cukru (sacharózy).
|
revmatické artritidy |
Revmatická artritida je bolestivé zánětlivé onemocnění kloubů.
|
rizikové geny | Geny spojené s celiakií jsou HLA-DQ2 a HLA-DQ8. Patří mezi geny, které umožňují tělu rozeznávat látky tělu vlastní od cizorodých.
Počet zobrazení - 651
|
rostlinné steroly |
Rostlinné steroly (fytosteroly) jsou sloučeniny rostlinného původu, které jsou svou strukturou podobné cholesterolu. Díky své podobnosti s cholesterolem jsou schopny blokovat ve střevě vstup cholesterolu do krevního oběhu. Výsledkem je vyloučení cholesterolu přirozenou cestou. Proto se začínají fytosteroly objevovat nejen ve formě potravních doplňků, ale jsou jimi obohacovány i některé potraviny včetně rostlinných tuků.
|
rutin |
Rutin je látka, která má mnoho pozitivních zdravotních účinků. Především je to schopnost zvyšovat pevnost a pružnost cév, snižuje „špatný“ LDL cholesterol a patří mezi významné antioxidanty. Posiluje účinek vitaminu C.
Počet zobrazení - 730
|
rutinu |
Rutin je zdraví prospěšná látka, která např. zvyšuje pružnost cév, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, aj.
Počet zobrazení - 912
|
rybí tuk |
Rybí tuk je velmi zdravý, dodává lidskému tělu tzv. omega3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko onemocnění srdce a cév, působí také protisrážlivě a protizánětlivě.
|
sacharáz |
Sacharázy jsou enzymy, které štěpí sacharózu (řepný cukr) na fruktózu a glukózu.
Počet zobrazení - 1537
|
sacharidových potravinách |
Sacharidy – cukry (patří sem jednoduché sacharidy, disacharidy, polysacharidy). Větší množství sacharidů obsahují samozřejmě sladké potraviny, ale také ovoce, chléb a pečivo, přílohy (jako jsou rýže, těstoviny, brambory, knedlíky a další), nejrůznější „snídaňové cereálie“ (neboli obilniny) – müsli, cornflakes atd., luštěniny (čočka, hrách, fazole, soja,…).
|
sacharidy |
Sacharidy jsou důležitý zdroj energie pro naše duševní i fyzické aktivity. Jsou obsaženy například v bramborách, rýži, těstovinách, pečivu, ale také ve sladkých pokrmech, nápojích apod.
Počet zobrazení - 1040
|
sacharóza |
Sacharóza je disacharid, to znamená, že je složená ze dvou molekul jednoduchých cukrů. V sacharóze jsou to 1 molekula glukózy a 1 molekula fruktózy. Sacharóza se získává hlavně z cukrové řepy a cukrové třtiny.
Počet zobrazení - 1735
|
sacharóze |
Sacharóza je disacharid, to znamená, že je složená ze dvou molekul jednoduchých cukrů. V sacharóze jsou to 1 molekula glukózy a 1 molekula fruktózy. Sacharóza se získává hlavně z cukrové řepy a cukrové třtiny.
Počet zobrazení - 1507
|
schizofrenní psychózou |
Schizofrenní psychóza je psychické onemocnění. Nejprve dochází ke zhoršení zdravotního stavu postiženého - únava, nevýkonnost, ztráta zájmů, úzkost a smutek. Později se objevují bludy a halucinace. Typickými bludy jsou bludy pronásledování či mimořádné schopnosti. Halucinace jsou nejčastěji sluchové (nemocný slyší „ hlasy“). Bludy a halucinace jsou doprovázeny neobvyklým chováním, které se stáv?? nápadné, zdánlivě zmatené a bezcílné.
|
sekundární metabolity |
Sekundární metabolity jsou látky, které vznikají v těle organismů a nejsou přímo potřebné k základním životním pochodům jako je růst, vývoj či rozmnožování daného organismu. Jejich nedostatek nezpůsobuje uhynutí organismu, ale snižuje například odolnost organismu, schopnost se rozmnožovat apod.
|
sérovarem |
Sérovar je skupina organismů, zejm. bakterií, odlišitelná od jiných skupin téhož druhu na základě sérologického vyšetření. Znalost sérovaru má význam v epidemiologii infekčních chorob. Často se určuje např. u bakterií způsobujících průjmová onemocnění, což umožňuje sledovat jejich šíření.
Počet zobrazení - 1472
|