There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
silně mineralizované |
Obsah minerálních látek v silně mineralizovaných vodách je 1500-5000 mg/l.
|
sippingem |
Sipping (z angl.) – usrkávání. Jsou to nápoje s vyváženým složením, poskytují obvykle všechny potřebné živiny a mohou být buď doplňkem běžné stravy nebo i jediným zdrojem výživy. Sem patří např. Nutridrink, Diasip, Fresubin. Výhodné jsou během nemoci, při zotavování, nechutenství.
Počet zobrazení - 620
|
slabě mineralizované |
Obsah minerálních látek je ve slabě mineralizovaných vodách 50-500 mg/l.
|
sladivost |
Sladivost je intenzita sladké chuti, schopnost osladit pokrm.
Počet zobrazení - 671
|
složených sacharidů |
Složené sacharidy (také škroby nebo polysacharidy) obsahují ve větší míře tyto potraviny: chléb a pečivo, přílohy (jako jsou rýže, těstoviny, brambory, knedlíky a další), nejrůznější "snídaňové cereálie" (neboli obilniny) – müsli, cornflakes atd., luštěniny (čočka, hrách, fazole, soja,…). Polysacharidy jsou také obsažené třeba v sušenkách či oplatkách, v nich jsou ale ve velkém množství obvykle i tuky a jednoduché cukry a proto by měly být v našem jídelníčku spíše hostem než stálým obyvatelem.
|
složitých cukrů |
Složité cukry, škroby nebo také polysacharidy obsahují ve větší míře tyto potraviny: chléb a pečivo, přílohy (jako jsou rýže, těstoviny, brambory, knedlíky a další), nejrůznější snídaňové cereálie (neboli obilniny) – müsli, cornflakes atd. luštěniny (čočka, hrách, fazole, soja,…). Polysacharidy jsou také obsažené třeba v sušenkách či oplatkách, v nich jsou ale ve velkém množství obvykle i tuky a jednoduché cukry a proto by měly být v našem jídelníčku spíše hostem než stálým obyvatelem.
|
smeanovým zákysem |
Smetanový zákys je směs mezofilních mléčných streptokoků.
|
smoothie | Smoothie je nápoj, připravený mixováním celého ovoce. Na rozdíl od 100% ovocných šťáv obsahuje i dužinu a v některých případech slupku, proto je zdrojem vlákniny a většího zdroje vitaminů a minerálních látek; má také nižší glykemický index než ovocné šťávy. Vhodné je kombinovat ovoce ve smoothie s mlékem nebo jogurtem, semínky, ořechy, vločkami apod. – pak může být smoothie plnohodnotnou snídaní.
Počet zobrazení - 660
|
špatné vstřebávání železa |
Železo se vstřebává částečně v žaludku, většina v první části tenkého střeva (dvanáctníku). K narušení vstřebávání dochází například při nedostatečné kyselosti žaludeční šťávy, u pacientů po odstranění větší části žaludku nebo při nedostatku tzv. ITF faktoru ve střevě.
|
specifických autoprotilátek v krvi | Specifické autoprotilátky vyskytující se u celiakie jsou zejména protilátky proti tkáňové transglutamináze a proti endomysiu.
Počet zobrazení - 634
|
správná technika přiložení a přisátí dít |
Bříško miminka by mělo být přitisknuté na tělo matky, ne bokem. Dítě má mít v ústech nejen bradavku, ale i větší část dvorce. Správně přisáté dítě pije bez srkání, slyšet je pouze polykání mléka, tváře při pití nevpadávají, při sání se pohybují uši a spánky dítěte. Častou chybou je povytahování prsu z úst dítěte ze strachu z dušení nebo pro kontrolu přisátí, držení prsu tak, že prsty zakrývají dvorec, či sání dítěte pouze na bradavce.
|
sterilizací |
Při tepelné sterilizaci jsou v potravinách za pomoci vysokých teplot usmrceny všechny přítomné mikroby. Sterilizované potraviny mají delší trvanlivost než potraviny ošetřené pasterizací.
Počet zobrazení - 1460
|
stimulant |
stimulant je látka s povzbuzujícími účinky
Počet zobrazení - 559
|
stimulantech |
stimulant je látka s povzbuzujícími účinky
Počet zobrazení - 664
|
stimulujících |
povzbuzujících
Počet zobrazení - 1633
|