There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
středně mineralizované |
Obsah minerálních látek je ve středně mineralizovvaných vodách 500-1500 mg/l.
|
střevní mikroflóru |
Bakterie, které žijí přirozeně v lidském střevě, pomáhají trávit potravu, potlačují růst škodlivých bakterií, ale také třeba vyrábí některé nezbytné vitamíny – například vitamín K, který má důležitou funkci pro zastavení krvácení.
|
studií o vlivu glutamátu |
Mezi ně patří i rozsáhlá studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, provedená v roce 1987. V ní se vážné poškození zdraví člověka glutamátem nepotvrdilo, i proto nebyla stanovena ani bezpečná hranice jeho denního příjmu. Uvádí se, že bez rizika je možné přijmout denně až 120 mg/kg tělesné váhy glutamátu sodného, do tohoto množství se započítává jen uměle přidávaný glutamát sodný (ne glutamát přirozeně se vyskytující v potravinách).
|
sulforafanu |
Sulforafan je látka s antioxidačními vlastnostmi. Nachází se v brukvovité zelenině, např. v brokolici, květáku, zelí a kapustě. Jeho nejbohatším zdrojem jsou růžičky brokolice.
Počet zobrazení - 623
|
sushi |
Nejběžnější přísadou do sushi je tuňák, mohou se ale použít i jiné druhy ryb či mořské plody (chobotničky, sépie). Před použitím se pouze spaří horkou vodou a naloží do octa nebo sojové omáčky.
Počet zobrazení - 708
|
sušiny |
Sušina je to, co zůstane z potraviny po odpaření veškeré vody, čili bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy a další složky. Např. 50 % sušiny znamená, že po odpaření vody zůstane 50 % původního množství.
Počet zobrazení - 1798
|
svalovec stočený |
Rizikové je hlavně maso z divočáka. Nemoc se projevuje velkými bolestmi ve svalech, může skončit i úmrtím hostitele.
|
svatojánský chléb |
Svatojánský chléb neboli karob. Jeho sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Traduje se, že se semeny karobu živil Jan Křtitel, odtud biblický název.
|
Světová zdravotnická organizace |
Tato organizace zajišťuje spolupráci mezi národy v oblasti zdravotní péče a snaží se zlepšit kvalitu lidského života. Mezi její snahy patří také celosvětová kampaň o zvýšení konzumace zeleniny a ovoce.
|
syrovátkové bílkoviny |
Hlavní podíl mají mezi bílkovinami syrovátky laktoglobulin a laktalbumin. Přínosem syrovátky je, že v jejích bílkovinách je zvýšené množství větvených aminokyselin (valinu, leucinu a isoleucinu), které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a které pomáhá při ochraně a budování svalové hmoty.
|
syrového mléka |
Syrové mléko je mlékárensky neošetřené mléko, které nebylo vystaveno teplotě nad 40 °C.
|
tatarském bifteku |
Tatrský biftek neboli tatarák se připravuje ze syrové hovězí svíčkové, syrového žloutku, soli, pepře, cibule a hořčice.
|
tavicí soli |
Nejčastěji se jako tavicí soli používají sodné soli kyseliny fosforečné, méně často citronové.
|
tělesné bílkoviny |
Bílkoviny, které jsou součástí všech svalů a orgánů v těle, jsou obsažené také v krvi, míše a podobně. Jsou nezbytné pro fungování našeho těla a jejich ztráta nevhodným hubnutím je nebezpečná.
|
tepelně izoluje |
Tepelně izolovat znamená tepelně oddělit, zamezit pronikání tepla mezi potravinou a okolním prostředím.
|