There are 354 entries in this glossary.
Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
fenylketonurií |
Fenylketonurie je dědičná porucha přeměny fenylalaninu. Nemocný člověk nedokáže tuto aminokyselinu v těle zpracovat a to vede k těžkému tělesnému i duševnímu poškození. Jedinou léčbou je důsledné vynechání fenylalaninu z potravy – od narození po celý život musí nemocný dostávat speciální doplňky výživy a dodržovat přísná dietní omezení.
Počet zobrazení - 1508
|
feritin |
Feritin - komentář B3 v dokumentu Word. Feritin obsahuje 15-30 % celkového železa.
Počet zobrazení - 810
|
fermentací |
Fermentace = kvašení je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů na jednodušší látky. V potravinářství se využívá při výrobě čaje, alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků aj.
.
Počet zobrazení - 1553
|
fermentují |
Fermentace = kvašení je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů na jednodušší látky. V potravinářství se využívá při výrobě čaje, alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků aj.
Počet zobrazení - 1488
|
fetální |
plodový (fetus = plod)
Počet zobrazení - 1479
|
fontanel |
Fontanela (česky lupínek) je vazivové spojení na hlavě novorozence v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku. Fontanely umožňují další růst lebky po porodu a zvětšování objemu mozku. Hlavička je v místě fontanel pružná ,a proto může bez problémů projít úzkými porodními cestami.
Snadno hmatatelná je velká fontanela, která se nachází mezi čelní kostí a oběma temenními kostmi. Většinou se uzavírá kolem 13. měsíce věku dítěte, v některých případech však i později (18. – 24. měsíc věku dítěte).
Počet zobrazení - 732
|
fruktózou |
Fruktóza – jednoduchý sacharid, také se mu říká ovocný cukr.
Počet zobrazení - 1468
|
fytosteroly |
Fytosteroly jsou látky, které působí především proti kardiovaskulárním onemocněním, mají příznivý vliv na metabolismus lipidů - snižují celkový a LDL cholesterol, a jsou zkoumány pro jejich možný protinádorový účinek.
Počet zobrazení - 784
|
glukózu |
Glukóza nebo také hroznový cukr je jednoduchý cukr, který se vyskytuje přirozeně v ovoci, ale i v mnoha dalších potravinách.
Počet zobrazení - 1680
|
glutamátu |
Glutamát sodný neboli glutamát se často používá pro zvýraznění chuti potravin. Při umírněné konzumaci nijak neškodí, ale příliš velké množství glutamátu může způsobit tzv. syndrom čínské restaurace - zvracení, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a další potíže.
Počet zobrazení - 1544
|
glykemický index |
Glykemický index (GI) potraviny je schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru. Hodnoty GI se zjišťují experimentálně a nejsou k dispozici pro všechny potraviny. Čím více se hodnota glykemického indexu blíží stovce, tím je potravina zákeřnější. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou výhodné jako prevence civilizačních chorob.
|
glykogenu |
Glykogen je obdoba rostlinného škrobu. Naše tělo ho využívá jako zásobní látku, většina je ho uložena v játrech.
Počet zobrazení - 847
|
grafů | Percentilové grafy porovnávají konkrétního jedince s populační normou. V grafech jsou znázorněny čáry, které odpovídají hodnotám 3., 10., 25., 50., 75., 90. a 97. percentilu pro daný věk. Padesátý percentil, tj. prostřední silná čára, vystihuje střední hodnotu populace. Pásmo normy je u většiny v rozmezí 25.–75. percentilu.
Počet zobrazení - 696
|
gumy a slizy |
Jako gumy a slizy se označují bílkoviny a polysacharidy, které ovlivňují texturu potravin. Mají želatinující, rosolovací, emulgační a stabilizační vlastnosti.
|
hemoroidů |
Hemeroidy jsou rozšířené žilní pleteně v oblasti konečníku, které mohou krvácet a hnisat.
Počet zobrazení - 1468
|