There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
fenylketonurií
Fenylketonurie je dědičná porucha přeměny fenylalaninu. Nemocný člověk nedokáže tuto aminokyselinu v těle zpracovat a to vede k těžkému tělesnému i duševnímu poškození. Jedinou léčbou je důsledné vynechání fenylalaninu z potravy – od narození po celý život musí nemocný dostávat speciální doplňky výživy a dodržovat přísná dietní omezení.
Počet zobrazení - 1448
feritin
Feritin - komentář B3 v dokumentu Word. Feritin obsahuje 15-30 % celkového železa.
Počet zobrazení - 767
fermentací
Fermentace = kvašení je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů na jednodušší látky. V potravinářství se využívá při výrobě čaje, alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků aj. .
Počet zobrazení - 1499
fermentují
Fermentace = kvašení je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů na jednodušší látky. V potravinářství se využívá při výrobě čaje, alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků aj.
Počet zobrazení - 1422
fetální
plodový (fetus = plod)
Počet zobrazení - 1429
fontanel
Fontanela (česky lupínek) je vazivové spojení na hlavě novorozence v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku. Fontanely umožňují další růst lebky po porodu a zvětšování objemu mozku. Hlavička je v místě fontanel pružná ,a proto může bez problémů projít úzkými porodními cestami. Snadno hmatatelná je velká fontanela, která se nachází mezi čelní kostí a oběma temenními kostmi. Většinou se uzavírá kolem 13. měsíce věku dítěte, v některých případech však i později (18. – 24. měsíc věku dítěte).
Počet zobrazení - 704
fruktózou
Fruktóza – jednoduchý sacharid, také se mu říká ovocný cukr.
Počet zobrazení - 1417
fytosteroly
Fytosteroly jsou látky, které působí především proti kardiovaskulárním onemocněním, mají příznivý vliv na metabolismus lipidů - snižují celkový a LDL cholesterol, a jsou zkoumány pro jejich možný protinádorový účinek.
Počet zobrazení - 753
glukózu
Glukóza nebo také hroznový cukr je jednoduchý cukr, který se vyskytuje přirozeně v ovoci, ale i v mnoha dalších potravinách.
Počet zobrazení - 1620
glutamátu
Glutamát sodný neboli glutamát se často používá pro zvýraznění chuti potravin. Při umírněné konzumaci nijak neškodí, ale příliš velké množství glutamátu může způsobit tzv. syndrom čínské restaurace - zvracení, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a další potíže.
Počet zobrazení - 1490
glykemický index
Glykemický index (GI) potraviny je schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru. Hodnoty GI se zjišťují experimentálně a nejsou k dispozici pro všechny potraviny. Čím více se hodnota glykemického indexu blíží stovce, tím je potravina zákeřnější. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou výhodné jako prevence civilizačních chorob.
glykogenu
Glykogen je obdoba rostlinného škrobu. Naše tělo ho využívá jako zásobní látku, většina je ho uložena v játrech.
Počet zobrazení - 812
grafů

Percentilové grafy porovnávají konkrétního jedince s populační normou. V grafech jsou znázorněny čáry, které odpovídají hodnotám 3., 10., 25., 50., 75., 90. a 97. percentilu pro daný věk. Padesátý percentil, tj. prostřední silná čára, vystihuje střední hodnotu populace. Pásmo normy je u většiny v rozmezí 25.–75. percentilu.

Author - Dana Koubová
Počet zobrazení - 669
gumy a slizy
Jako gumy a slizy se označují bílkoviny a polysacharidy, které ovlivňují texturu potravin. Mají želatinující, rosolovací, emulgační a stabilizační vlastnosti.
hemoroidů
Hemeroidy jsou rozšířené žilní pleteně v oblasti konečníku, které mohou krvácet a hnisat.
Počet zobrazení - 1405