Čemu je dobré při nákupu potravin věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout?

nakup

  • Při větším nákupu nakupujte chlazené a mražené potraviny jako poslední a přepravujte je tak, aby bylo oddělené zejména syrové maso a drůbež od ostatních potravin.
  • Potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) vložte  do sáčků nebo samostatných tašek, protože hrozí riziko křížové kontaminace.
  • Při nakupování vždy kontrolujte neporušenost obalu, obzvlášť u podezřele levných potravin.
  • Na etiketách balených potravinářských výrobků si všímejte označení „ Spotřebujte do“ (datum použitelnosti, po kterém již nesmí být výrobek prodáván) nebo „Minimální trvanlivost do“ (po tomto datu mohou být takto označené  výrobky prodávány pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a musí být jako prošlé označeny a v prodejně odděleně umístěny).
  • Mraženým potravinám, které jsou obaleny větším množstvím ledu, se raději vyhněte. Je to známka toho, že potravina byla už jednou rozmražena a pak zase zamražena, čímž hrozí nejenom ztráta jakosti (kvality) potraviny, ale i vyšší riziko infekce, například nakažení salmonelou.
  • Po příjezdu domů vložte chlazené a mražené potraviny co nejrychleji do chladničky či mrazáku.
  • Plesnivé a nahnilé potraviny, např. ovoce nebo zelenina, jsou zdravotně závadné, protože mohou obsahovat takzvané mykotoxiny – jedy tvořené plísněmi. Vykrájení poškozených a nahnilých částí nestačí. I zdánlivě zdravá část potraviny, která vám zbude po vykrojení nebo odstranění plísně z povrchu (např. u marmelády), může být, a často také je, nakažena.
  • Na čerstvé potraviny nikdy nesahejte holou rukou, k ověření čerstvosti potravin včetně pečiva používejte mikrotenový sáček nebo jednorázové rukavice. V civilizovaných prodejnách je mají. Nebojte se také upozornit zaměstnance obchodu nebo zákazníky na jejich nevhodné chování při "osahávání" nebalených potravin, například pečiva, trvanlivých masných výrobků a sýrů holou rukou.
  • Všímejte si také prodavačů. Čistota jejich oblečení může naznačit, jak čisto je v celém obchodě.
  • Nekupujte potraviny zbytečně do zásoby. Nemusíte je pak doma uchovávat, můžete tak zabránit jejich možnému zkažení. Tím pádem nemusíte mít doma několik mrazáků, ušetříte energii a pomůžete životnímu prostředí. Vždyť si cokoli čerstvého můžete koupit příště.
  • Po nákupu je nejvhodnější dopravit potraviny ihned domů. Rozhodně nenechávejte nakoupené potraviny ve vozidle na slunci. Vysoká teplota se totiž rázem výhodnou pro mikroorganizmy, které se ve vašich potravinách ihned rozmnoží a znehodnotí vám celý nákup.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.