Jak správně a bezpečně ohřívat stravu v mikrovlnných troubách.
Mikrovlnné trouby, lidově mikrovlnky, se v posledních letech zařadily mezi kuchyňské přístroje, které běžně používáme v domácnosti k ohřevu či tepelné úpravě potravin a pokrmů. Mezi jejich hlavní výhody patří úspora času při ohřevu potravin a snadné ovládání.
Bezpečné ohřívání potravin v mikrovlnce
Jak je vysvětleno výše, ohřívání potravin v mikrovlnce má své zvláštnosti, které je třeba respektovat. Rychlost ohřevu závisí na velikosti výkonu trouby, na obsahu vody v potravině, hustotě a množství ohřívaných potravin (velikosti porce). Také rozložení teplot v potravině ohřívané mikrovlnami závisí na mnoha faktorech a především větší kusy potravy se ohřívají nerovnoměrně. Mikrobiální riziko hrozí zejména při vaření či ohřívání masa, drůbeže, ryb a vajec.
Doporučení a tipy k vaření a ohřívání potravin:
-
Rovnoměrnému ohřívání potravin pomůže miska či vhodná nádobka s trochou vody, do které potraviny vložíte. Nádobku zakryjte víkem s otvorem, aby mohla unikat pára a nedošlo k „výbuchu“. Při ohřívání bude vznikat vlhké teplo, které zajistí stejnoměrný ohřev a zamezí vzniku chladných neohřátých míst v potravině.
-
Při ohřívání či vaření velkých kusů/porcí masa nenastavujte mikrovlnku na maximální výkon, stačí poloviční po delší dobu. Dojde tak k prohřátí všech částí masa na teplotu, která bezpečně zlikviduje mikroby, aniž by došlo k poškození (spálení, oschnutí) povrchu masa.
-
Je lepší ohřívat menší porce potravin a pokrmů, popřípadě je během ohřevu jednou či vícekrát promíchat a po ohřevu nechat ještě několik minut stát, aby teplo mohlo proniknout do celého jídla.
-
Teplotu vařených pokrmů prověřujte kuchyňským vpichovým teploměrem. Teploměr zabodněte do středu nejširší části pokrmu či potraviny, u masa ne do blízkosti kosti či do tučné části. Většina mikrobů je zničena teplotou 75 °C po dobu 5 minut (tato teplota musí být dodržena i v jádru pokrmu!). Pokud je teplota nižší, musíte prodloužit dobu jejího působení (například 70 °C po dobu 10 minut).
-
Celou drůbež (např. kuře) raději v mikrovlnné troubě nevařte, teplota nemusí dosáhnout hodnot nutných k likvidaci nebezpečných mikrobů.
-
Při ohřevu kukuřice (popcorn) přesně dodržujte dobu zahřívání a nastavení výkonu. Delší doba záhřevu může skončit požárem, olej v sáčcích zvyšuje toto riziko.
-
Neohřívejte v troubě uzavřené nádoby (uzavřené dětské výživy, konzervy apod.).
Jak správně postupovat při rozmrazování potravin v mikrovlnce?
-
Potravinu či pokrm, který chcete rozmrazit, vyjměte z obalu.
-
Vložte je do nádoby určené pro použití v mikrovlnných troubách (viz níže).
-
Nastavte příslušný výkon, raději co nejnižší a po delší dobu, abyste potravinu zčásti neupekli (například okraje kuřecích řízků).
-
Potraviny a pokrmy obsahující maso, drůbež, ryby a vejce po rozmrazení ihned zpracujte a neskladujte na pozdější použití.
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnek?
-
Pro ohřev v mikrovlnných troubách lze použít skleněné a keramické nádobí.
-
Také některé plastové nádoby jsou určené pro použití v mikrovlnných trubách.
-
Všechny nádoby a obaly určené pro ohřev potravin v mikrovlnné troubě musí být označeny od výrobce.
-
Do mikrovlnky můžete dát také speciální fólie, voskovaný či pergamenový papír, speciální sáčky na vaření apod. Fólie se však nesmí během ohřevu dotýkat potravin.
-
Nepoužívejte k ohřevu kovové nádobí či nádobí s kovovými součástmi, s kovovou či barevnou dekorací (zlacené, malované talíře apod.), kuchyňské náčiní jako jsou příbory apod., kovové fólie (alobal), mikrotenové sáčky, sáčky na potraviny, noviny...
-
Nádoby určené pro mikrovlnné trouby mikrovlny neohřívají, zahřejí se pouze kontaktem s horkým jídlem.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura
WHO. Elektromagnetická pole a veřejné zdraví. Informační list WHO, překlad Pekárek L, SZU 2005.
Electromagnetic Fields and Public Health. International EMF project. WHO fact sheets.
Mikrovlnná trouba. Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/
Houšová J. Jsou mikrovlnky bezpečné? Výživa a potraviny 2005; 4.