O potravinách, které mohou přispívat k nadbytečnému a často nevědomému příjmu cukru.

Pod pojmem cukr rozumíme v užším slova smyslu řepný cukr, čili sacharózu. V širším slova smyslu patří k cukrům i další jednoduché sacharidy jako např. hroznový cukrlahev cola s cukrem (glukóza) a ovocný cukr (fruktóza). Cukr se používá nejen jako sladidlo, ale také jako konzervační činidlo.

 

Fenomen skrytého cukru

Kdybyste dostali za úkol vyjmenovat potraviny s vysokým obsahem cukru, jistě by se vám vybavily zejména všelijaké sladkosti, bonbony, sušenky, oplatky, čokolády, dorty, pekárenské výrobky jako buchty a koláče, možná byste poukázali i na sladké limonády typu coca-cola, fanta, zmrzliny, nanuky a další. Někteří z vás se často zdráhají osladit si čaj kostkou cukru (cca 4 g cukru), neboť cukr, jak je známo, dodává organizmu pouze prázdné kalorie. Na druhou stranu ale ti stejní z vás mohou běžně konzumovat potraviny obsahující velké množství cukrů, aniž by to jen tušili.  Mimo výše uvedených potravin bohatých na cukr je totiž poměrně velké množství cukru ukryto i v potravinách, do nichž bychom to neřekli, a proto ani tolik nehlídáme, kolik jich sníme. Hodně cukru se dokonce skrývá i v některých potravinách, které považujeme vyloženě za zdravé, například  v některých snídaňových cereáliích. Sladká chuť je velice atraktivní zejména pro děti. Toho  využívá mnoho potravinářských výrobců a výsledkem je řada doslova přeslazených výrobků určených dětem.

 

Kde nás může překvapit vyšší obsah cukru?

  • kečup
  • zavařeniny včetně zeleninových (sladkokyselý lák na nakládané okurky, sterilované zelí), marmelády, džemy
  • sušené a kandované ovoce, mražené ovocné dřeně
  • mléčné výrobky – ochucená mléka, jogurty, jogurtová mléka, smetanové krémy, tvarohy
  • ve výrobcích určených dětem a propagovaných jako zdravá strava: snídaňové cereální lupínky a křupky, cereální tyčinky a sušenky, dětské mléčné výrobky, dětské ovocné nápoje s vysokým podílem přírodní složky, dětské ovocné přesnídávky
  • instantní nápoje, energetické nápoje, limonády a kolové nápoje, ovocné šťávy a džusy, některé alkoholické nápoje (vaječný likér, aperitivy)

 

Jak se vyhnout skrytému cukru?

  • pozorně čtěte etikety výrobků, zaměřujte se na sdělení ohledně přidaného cukru
  • na etiketách výrobků sledujte i informace o přidaných dalších sladidlech mimo řepného cukru: např. přidaný hroznový cukr, ovocný cukr, med, třtinový cukr, kukuřičný sirup, apod. v konečném efektu dodají stejnou energii jako řepný cukr
  • dávejte pozor na formulování hodnot, obsah cukru bývá uveden na 100 g (100 ml) potraviny (nápoje), ale např. ve 140gramovém spotřebitelském balení bude cukru přiměřeně více
    pozor na nízkotučné výrobky, mohou obsahovat více cukru než výrobky s nesníženým obsahem tuku
  • ovocné džusy kupujte nejlépe 100 % bez přidaného cukru a pijte ředěné vodou, nepřislazené ovoce je dost sladké již samo o sobě
  • vyhýbejte se instantním nápojům včetně nápojů z nápojových automatů (čaje, cappuccino, latté, nescafe 3 v 1 apod.), raději si uvařte klasický sypaný či sáčkový čaj či meltu

 

Obsah cukru v některých konkrétních výrobcích

Druh výrobku, velikost spotřebitelského balení Množství cukru na 100 g/100 ml Kolika kostkám cukru odpovídá množství cukru v jedné porci
Mokate 3 v 1, instantní nápoj, porce 18 g 80,3 g 3,5 kostky cukru
Hořká studentská pečeť, porce 50 g (¼ balení) 44,4 g 5,5 kostek cukru
100% pomerančový juice bez přidaného cukru, 200 ml 9,39 g téměř 5 kostek cukru
drink The Simpson, příchuť jablko, 330 ml 10 g přes 8 kostek cukru v balení
meruňková přesnídávka, balení 125 g 13,75 g 3,5 kostky cukru
Dobrá máma jahody, balení 120 g 12,6 g téměř 4 kostky cukru
Olmíci vanilkoví, balení 113 g 19,5 g 5,5 kostek cukru
Bobík maxi, smetanový krém vanilkový, 140 g 10,7 g téměř 4 kostky cukru
Kečup jemný, porce cca 20 g 22 g 1 kostka cukru
Višňový džem, porce cca 20 g 61 g 3 kostky cukru



 

Závěrem

Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů znamená riziko pro vznik nadváhy a obezity s následnými komplikacemi, jako jsou nemoci srdce, plic, páteře a velkých kloubů. Dále má nadbytek těchto cukrů ve stravě vliv na rozvoj zubního kazu a dalších civilizačních onemocnění. Spotřeba řepného cukru u nás je velmi vysoká a činí asi 40 kg/osobu a rok. Sacharidy, a tedy i cukr, jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku, většina doporučené denní dávky sacharidů by ovšem měla být hrazena komplexními sacharidy na bázi škrobu. Řepný cukr a ostatní jednoduché sacharidy bychom měli konzumovat jen střídmě a s ohledem na jejich obsah ve všech konzumovaných potravinách a nápojích. Jejich celkový denní příjem by neměl být větší než 10 % celkového energetického příjmu.

 

 Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

Společnost pro výživu.
Fórum zdravé výživy.
Kotulán, J., a kol., Preventivní lékařství I. Masarykova univerzita, Brno, 1993, s. 107-110.