O potravinách, které mohou přispívat k nadbytečnému a často nevědomému příjmu cukru.
Pod pojmem cukr rozumíme v užším slova smyslu řepný cukr, čili sacharózu. V širším slova smyslu patří k cukrům i další jednoduché sacharidy jako např. hroznový cukr (glukóza) a ovocný cukr (fruktóza). Cukr se používá nejen jako sladidlo, ale také jako konzervační činidlo.
Fenomen skrytého cukru
Kdybyste dostali za úkol vyjmenovat potraviny s vysokým obsahem cukru, jistě by se vám vybavily zejména všelijaké sladkosti, bonbony, sušenky, oplatky, čokolády, dorty, pekárenské výrobky jako buchty a koláče, možná byste poukázali i na sladké limonády typu coca-cola, fanta, zmrzliny, nanuky a další. Někteří z vás se často zdráhají osladit si čaj kostkou cukru (cca 4 g cukru), neboť cukr, jak je známo, dodává organizmu pouze prázdné kalorie. Na druhou stranu ale ti stejní z vás mohou běžně konzumovat potraviny obsahující velké množství cukrů, aniž by to jen tušili. Mimo výše uvedených potravin bohatých na cukr je totiž poměrně velké množství cukru ukryto i v potravinách, do nichž bychom to neřekli, a proto ani tolik nehlídáme, kolik jich sníme. Hodně cukru se dokonce skrývá i v některých potravinách, které považujeme vyloženě za zdravé, například v některých snídaňových cereáliích. Sladká chuť je velice atraktivní zejména pro děti. Toho využívá mnoho potravinářských výrobců a výsledkem je řada doslova přeslazených výrobků určených dětem.
Kde nás může překvapit vyšší obsah cukru?
- kečup
- zavařeniny včetně zeleninových (sladkokyselý lák na nakládané okurky, sterilované zelí), marmelády, džemy
- sušené a kandované ovoce, mražené ovocné dřeně
- mléčné výrobky – ochucená mléka, jogurty, jogurtová mléka, smetanové krémy, tvarohy
- ve výrobcích určených dětem a propagovaných jako zdravá strava: snídaňové cereální lupínky a křupky, cereální tyčinky a sušenky, dětské mléčné výrobky, dětské ovocné nápoje s vysokým podílem přírodní složky, dětské ovocné přesnídávky
- instantní nápoje, energetické nápoje, limonády a kolové nápoje, ovocné šťávy a džusy, některé alkoholické nápoje (vaječný likér, aperitivy)
Jak se vyhnout skrytému cukru?
- pozorně čtěte etikety výrobků, zaměřujte se na sdělení ohledně přidaného cukru
- na etiketách výrobků sledujte i informace o přidaných dalších sladidlech mimo řepného cukru: např. přidaný hroznový cukr, ovocný cukr, med, třtinový cukr, kukuřičný sirup, apod. v konečném efektu dodají stejnou energii jako řepný cukr
- dávejte pozor na formulování hodnot, obsah cukru bývá uveden na 100 g (100 ml) potraviny (nápoje), ale např. ve 140gramovém spotřebitelském balení bude cukru přiměřeně více
pozor na nízkotučné výrobky, mohou obsahovat více cukru než výrobky s nesníženým obsahem tuku - ovocné džusy kupujte nejlépe 100 % bez přidaného cukru a pijte ředěné vodou, nepřislazené ovoce je dost sladké již samo o sobě
- vyhýbejte se instantním nápojům včetně nápojů z nápojových automatů (čaje, cappuccino, latté, nescafe 3 v 1 apod.), raději si uvařte klasický sypaný či sáčkový čaj či meltu
Obsah cukru v některých konkrétních výrobcích
Druh výrobku, velikost spotřebitelského balení | Množství cukru na 100 g/100 ml | Kolika kostkám cukru odpovídá množství cukru v jedné porci |
Mokate 3 v 1, instantní nápoj, porce 18 g | 80,3 g | 3,5 kostky cukru |
Hořká studentská pečeť, porce 50 g (¼ balení) | 44,4 g | 5,5 kostek cukru |
100% pomerančový juice bez přidaného cukru, 200 ml | 9,39 g | téměř 5 kostek cukru |
drink The Simpson, příchuť jablko, 330 ml | 10 g | přes 8 kostek cukru v balení |
meruňková přesnídávka, balení 125 g | 13,75 g | 3,5 kostky cukru |
Dobrá máma jahody, balení 120 g | 12,6 g | téměř 4 kostky cukru |
Olmíci vanilkoví, balení 113 g | 19,5 g | 5,5 kostek cukru |
Bobík maxi, smetanový krém vanilkový, 140 g | 10,7 g | téměř 4 kostky cukru |
Kečup jemný, porce cca 20 g | 22 g | 1 kostka cukru |
Višňový džem, porce cca 20 g | 61 g | 3 kostky cukru |
Závěrem
Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů znamená riziko pro vznik nadváhy a obezity s následnými komplikacemi, jako jsou nemoci srdce, plic, páteře a velkých kloubů. Dále má nadbytek těchto cukrů ve stravě vliv na rozvoj zubního kazu a dalších civilizačních onemocnění. Spotřeba řepného cukru u nás je velmi vysoká a činí asi 40 kg/osobu a rok. Sacharidy, a tedy i cukr, jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku, většina doporučené denní dávky sacharidů by ovšem měla být hrazena komplexními sacharidy na bázi škrobu. Řepný cukr a ostatní jednoduché sacharidy bychom měli konzumovat jen střídmě a s ohledem na jejich obsah ve všech konzumovaných potravinách a nápojích. Jejich celkový denní příjem by neměl být větší než 10 % celkového energetického příjmu.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura
Společnost pro výživu.
Fórum zdravé výživy.
Kotulán, J., a kol., Preventivní lékařství I. Masarykova univerzita, Brno, 1993, s. 107-110.