Jak se orientovat v pečivu? Proč je celozrnné pečivo zdravější?
Celozrnné výrobky mají mnohem vyšší obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek (železo, hořčík). Jak název napovídá, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky (tak zvaných otrub) a klíčku. Výrobky z bílé mouky neobsahují otruby ani klíček a dodávají našemu tělu pouze sacharidy (zejména škrob) a energii.
.
Výrobky, které obsahují více celozrnné než bílé mouky, jsou proto výživově hodnotnější než výrobky čistě z bílé mouky.
Mezi celozrnné potraviny patří:
-
celozrnné pečivo
-
ovesné vločky
-
celozrnné müsli
-
celozrnné těstoviny
-
neloupaná rýže
-
celozrnný kuskus
-
celozrnná mouka
-
popcorn
Mezi výrobky z bílé mouky patří:
-
bílý pšeničný chléb
-
kmínový chléb
-
bílý toustový chléb
-
žitný nebo pšeničnožitný chléb
-
tukové rohlíky
-
bílé bagety
-
bílá loupaná rýže
-
kuskus (necelozrnný)
-
těstoviny (necelozrnné)
-
bílá mouka (hladká, polohrubá, hrubá)
-
croissant, kobliha,vánočka
-
další cukrářské a pekařské výrobky
Použitá literatura:
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.
Bednářová Věra: Je celozrnný chléb vždy celozrnný? 2002 SZPI
Hamr Karel: Chléb, jeho druhy a hlavní vady. 2002 SZPI