100 % džus není 50 % nektar. Jak se vyznáme v ovocných a zeleninových nápojích?

ovocna-stava

 

V regálech obchodů najdeme řadu různých krabic s nápoji, které  považujeme za „džus“ – tedy čistě šťávu z ovoce, o které se domníváme, že je pro naše tělo zdravá a obsahuje mnoho prospěšných látek. Krabic až oči přecházejí, ale zdaleka ne všechny jsou skutečně „džus“, správně, podle požadavků Evropské unie nazývaný jako 100 % ovocná šťáva. Mnohdy jde jen o ovocný nektar. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Jak se v nabídce vyznat?

  • 100 % ovocná šťáva je neředěná šťáva získaná přímo z ovoce. Pokud z ovocné šťávy odpaříme část vody, vznikne ovocný koncentrát, který je mnohem hustší než původní šťáva. Když do něj odpařenou vodu vrátíme, dostaneme tzv. ovocnou šťávu z koncentrátu.
    Příklad ovocné šťávy: Jablečná ovocná šťáva: 100% ovocný podíl, nepřislazeno
  • Nektar je 100 % ovocná šťáva v různém poměru naředěná vodou. Minimální obsah ovocné šťávy se liší podle druhu ovoce. Pomerančový, jablečný nebo ananasový nektar obsahuje 50 %, černorybízový 25 % a višňový 35 % šťávy. Na rozdíl od ovocné šťávy tedy nektar obsahuje mnohem méně vitaminů, minerálních látek a vlákniny
    Příklad nektaru: Ovocný nektar černý rybíz: min. ovocný podíl černého rybízu 25 %

 

Pokud máme možnost volby, vybírejme si raději 100 % ovocnou šťávu, která je oproti nektarům hodnotnější a dodá našemu tělu více vitaminů, vlákniny a minerálních látek.

 

A pozor! Nahlédněme do pyramidy a zapamatujme si!

Jedna sklenice 100 % ovocné šťávy = jeden kus ovoce. A ještě jedno doporučení: Ovocný nápoje je dobré  ředit vodou, nekonzumovat ho příliš koncentrovaný. 

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.