O listerióze a jejích důsledcích na lidské zdraví.
Onemocnění nazývané listerióza je způsobeno bakterií Listeria monocytogenes, která se běžně vyskytuje v našem životním prostředí. Listeriózy patří stejně jako salmonelózy mezi onemocnění přenosná ze zvířat na člověka. Na rozdíl od salmonelóz však listerie poměrně dobře odolávají chladu, množí se v rozmezí 0–44 °C. Při teplotách nad 75 °C se bakterie ničí.
Jak se můžeme nakazit?
Nakazit se můžeme kontaminovanými potravinami (viz níže), dobře známý je také přenos z nemocné těhotné ženy na plod. Mezi nejohroženější skupiny obyvatel patří novorozenci, těhotné ženy, osoby vyššího věku a osoby s oslabenou imunitou (například lidé s onemocněním jater, ledvin, s nádorovým onemocněním a diabetici).
Které potraviny mohou být zdrojem rizika?
Při nevhodném zacházení to mohou být především tyto potraviny:
- syrové, tepelně neošetřené mléko
- mléčné výrobky, především z nepasterovaného mléka a zrající sýry
- nedostatečně tepelně opracované masné výrobky určené k přímé spotřebě (paštiky, masové pomazánky, prejty, výrobky v aspiku)
- syrové maso a tepelně neopracované výrobky z něj
- výrobky studené kuchyně, lahůdkářské výrobky (např. saláty)
- neomytá nebo špatně omytá zelenina
V roce 2006 byl u nás výskyt listeriózy velmi vysoký a pokračoval i v roce 2007. Způsobila to jednak epidemie po konzumaci kontaminovaného zrajícího sýru a salátových výrobků z něj, který byl běžně k dostání v obchodech, jednak nahromadění ojedinělých případů listeriózy u pacientů se sníženou imunitou, spojenou s chemoterapií nádorových onemocnění.
Pokud se nakazíme, závisí na našem zdravotním stavu, množství a virulenci listerií, za jak dlouho se nemoc projeví. Období mezi vstupem listerií do našeho organizmu a vypuknutím nemoci je dlouhé, od 3 do 70 dnů.
Jak se můžeme chránit?
Listerie jsou sice odolné nízkým teplotám, teplo jim ale nedělá dobře. Nepřežijí běžné pasterační a sterilační teploty. Bezpečně je zlikviduje teplota 72 °C po dobu 10 minut uvnitř potraviny. Jsou také dost citlivé k běžným dezinfekčním prostředkům.
Žádná speciální opatření proti listeriózám neexistují, především je nutno dbát na dodržování základních hygienických pravidel, na bezpečnou manipulaci s potravinami a na jejich výběr. V praxi se nejlépe osvědčila preventivní opatření, která se používají v boji proti salmonelózám:
-
udržujte maximální čistotu
-
zabraňte křížové kontaminaci
-
potraviny vždy důkladně tepelně zpracujte
-
nenechávejte jídlo dlouho stát při pokojové teplotě – potraviny co nejdříve zchlaďte nebo zmrazte
-
používejte pitnou vodu z bezpečných zdrojů,
Jak se nemoc projevuje?
U jinak zdravých osob má nemoc zpravidla jen mírný průběh, mezi běžné projevy nemoci patří horečka, bolesti svalů a gastrointerstinální příznaky (průjmy, nechutenství). Těžký průběh bývá u starých lidí a nemocných s oslabenou imunitou. Infekce pak napadá nervový systém, dojde k zánětu mozkových blan a mozku, celkové otravě organismu, selhání oběhu a nezřídka končí úmrtím..
Nebezpečné je toto onemocnění u těhotných žen, může vést k potratu nebo infekci plodu, u narozeného dítěte se projeví otrava krve nebo zánět mozkových blan a může končit úmrtím během několika dnů po porodu.
Jak se nemoc léčí?
Nejdříve je zapotřebí potvrdit, zda se jedná o listeriózu. Diagnóza se stanovuje především na základě laboratorního vyšetření krve a mozkomíšního moku. Potom je důležité včasné podání příslušných antibiotik.
Slovo na závěr
Listerióza je poměrně vzácné onemocnění, je jí však třeba věnovat patřičnou pozornost, neboť může mít velmi závažný průběh a nakaženého člověka, hlavně z výše uvedených rizikových skupin populace, může ohrožovat na životě.
Použitá literatura
Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZU Brno 2005.
Listerióza. Ministerstvo Zemědělství, Informační centrum bezpečnosti potravin.
Manuál prevence v lékařské praxi. 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Beranová E. Listerióza – Co všechno bychom o ní měli vědět (KHS v Hradci Králové).
Listerióza. Jilich D, Machala L. Med. Pro Praxi 2008; 5(9): 2.