O nebezpečných obyvatelích tlustého střeva.
Jak se můžeme nakazit?
Především fekálně orální cestou (např. neumyté ruce po použití WC) nebo kontaminovanými potravinami či vodou (přítomnost E. coli ve vodě prokazuje čerstvé fekální znečištění a vede k vyloučení vody pro použití jako pitné).
Potraviny mohou být nakaženy lidmi, kteří vylučují patogenní kmeny E. coli a podílejí se na výrobě nebo distribuci potravin či pokrmů. K onemocnění může dojít především po konzumaci infikovaných hotových jídel, která byla ponechána delší dobu při pokojové teplotě. Zdrojem nákazy mohou být také nemocná zvířata a potravinářské suroviny z nich pocházející.
Jak se můžeme chránit?
Ochrana spočívá především v dodržování základních hygienických pravidel a v uchovávání potravin při teplotě nižší než 5 °C. Je nutné dbát na dodržování osobní hygieny při jakémkoli styku s potravinami (manipulace, zpracování, kuchyňská úprava apod.).
Jak se nemoc projevuje?
Záleží na tom, který patogenní kmen onemocnění vyvolá. Známe 5 hlavních skupin patogenních E. coli, které mají různou schopnost vyvolat onemocnění, odlišné mechanismy účinku atd. Označujeme je jako:
-
Enteroagregativní E. coli, která vyvolává dlouhodobé průjmy především u dětí, ty mohou trvat až 2 týdny.
-
Enteropatogenní E. coli, jež představuje velké riziko především pro novorozence a děti do 2 let. Způsobují u nich vodnaté průjmy, zvracení a horečky, které mohou končit i smrtí. V dnešní době jsou problémem hlavně v rozvojových zemích.
-
Enterotoxigenní E. coli, která vyvolává průjmy jak u dětí, tak u dospělých, především v teplých oblastech s nízkou úrovní hygieny, jako jsou Mexiko, Egypt apod. K nám do střední Evropy se dostává díky turismu, proto nemoc někdy označujeme jako „průjem cestovatelů“. Průběh onemocnění svými příznaky připomíná choleru (horečka, zvracení, vodnaté průjmy).
-
Enteroinvasivní E. coli, která vyvolává onemocnění s podobným průběhem jako bacilární dyzentérie (průjmy s příměsí krve a hlenu, horečky).
-
Enterohemoragická E. coli, která produkuje toxin (jed) označovaný jako verotoxin. Způsobuje krvavé průjmy až vážné postižení ledvin a onemocnění bývá často smrtelné. Zdrojem infekce je nejčastěji infikované hovězí maso.
Bakteriální kmeny E. coli, které produkují již zmíněný verotoxin, způsobují závažná průjmová onemocnění po celém světě. Problémy způsobují hlavně v severní Americe, Japonsku, jižní Africe, Austrálii a v některých oblastech Evropy. K rozsáhlé epidemii došlo v roce l996, kdy bylo v Japonsku postiženo na 10 000 osob. V tom samém roce onemocnělo ve Skotsku cca 400 osob. Obě epidemie byly způsobeny sérovarem O157:H7. U nás v České republice je naštěstí výskyt tohoto sérovaru zatím velmi nízký.
Inkubační doba
Onemocnění vzniká nejrychleji u enteropatogenního typu, a to asi 9 hodin po tom, co dojde k nákaze. U enteroinvazivního a enterotoxického typu za 10–18 hod a u enterohemoragického typu za 3–8 dní. Nemocný člověk může roznášet nákazu již od prvních příznaků až do jejich vymizení.
Jak se nemoc léčí?
Léčba spočívá v podání antibiotik, navíc je často nutno dbát na dostatečný přívod tekutin, aby nedošlo k nebezpečnému odvodnění organizmu (dehydrataci).
Použitá literatura
Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZU
Brno 2005.
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Lhotová H. Problematika verotoxigenních kmenů Escherichia coli. Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 1999; 8(12): 468-469.
Komprda T. Hygiena potravin. Mendlova zemědělská a lesnická universita 1997, s. 72-73.