O zásadách stravování na cestách. Na co bychom při cestování neměli zapomínat.

batoh

Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích světa se můžeme setkat s mnoha nemocemi, které se u nás běžně nevyskytují a tudíž je vlastně ani neznáme. Cestování a častější stravování se v restauracích, ve fast foodech, nakupování na tržištích a ve stáncích, konzumace trvanlivých potravin včetně konzerv a také nedostatečně tepelně upravených jídel, která jsme předem připravili doma, nevhodné podmínky pro přípravu stravy a často chybějící zdroj nezávadné pitné vody – to vše může ve spojení s nízkým hygienickým standardem vést ke zvýšení rizika nákaz přenášených potravinami.

A tak se může stát, že si můžeme z dovolené přivézt jako nemilý suvenýr onemocnění, a to zejména z cest po zemích s nižší úrovní hygieny, než na jakou jsme my, „zhýčkaní Středoevropané“, zvyklí.

 

 Co udělat před cestou nejprve?

Na to, jak se problémům vyhnout, je třeba myslet již před cestou a informovat se o aktuální epidemiologické situaci v navštívené oblasti a o možnostech prevence včetně očkování. Cestujete-li tedy do některé z exotických zemí, měli byste si především zjistit, jaká onemocnění se tam vyskytují a jak se proti nim můžete chránit (očkování, hygienická pravidla). Všechny tyto informace získáte ve zdravotních ústavech, které mají pobočky jak v každém krajském městě, tak i v některých větších městech jednotlivých krajů. Dalším zdrojem informací jsou i speciální oddělení cestovní medicíny, která se nachází při fakultních nemocnicích. 

 

Šestice základních rad – základních hygienických pravidel, které je dobré si zapamatovat a hlavně se jimi během cest řídit:

  • Ovoce a zelenina by měly být důkladně omyty nezávadnou pitnou vodou, nejlépe balenou vodou. Pokud to není možné, pak se doporučuje je oloupat. Samozřejmě pokud to jde.
  • Teplá jídla by měla být řádně uvařená a podávaná horká a maso vždy řádně propečené.
  • Vodu a nápoje pijte jen z originálních obalů (čisté, neporušené a předem neotevřené plastové láhve nebo  plechovky).
  • Balenou vodu používejte i k čištění zubů.
  • Pozor na led! Nepijte nápoje, k jejichž zchlazení jsou použity kostky ledu vyrobené z vody neznámého původu. Taková voda může obsahovat nebezpečné mikroorganismy. Nápoj si raději ochlaďte tak, že jej vložíte do nádoby s ledem i s jeho obalem. A ještě jednou pozor, a to na znečištění hrdla láhve, či okraje nádoby, ze které budete pít. 
  • V místech, kde si s hygienou moc velké starosti nedělají, raději nejezte mořské produkty, zeleninové i ovocné saláty, zmrzliny a tepelně neupravené potraviny. Nedoporučuje se kupovat jídlo od místních pouličních prodavačů na trhu nebo na pláži.
  • Pokud máte pochybnosti o kvalitě a zdravotní nezávadnosti potravin či jídel, raději se jim vyhněte. To se týká především různých exotických specialit, které vám kuchař připravuje přímo na ulici. Následky pozření takového jídla by vám mohly z poklidné dovolenou udělat tzv. běhavou. A to byste si mohli gratulovat, že jste chytili jen běhavku. 

 

 

Použitá literatura:

Pět klíčů k bezpečnému stravování