O tom, jak správně uchovávat potraviny a pokrmy v chladničce.
Domácnost bez chladničky si dnes už málokdo dokáže představit. Pomáhá udržovat potraviny v čerstvém stavu a co je důležité – zpomaluje růst většiny mikroorganismů.
Každá potravina má v chladničce své místo.
-
Čerstvé maso a ryby ukládejte do nejnižší police, která je nad zásuvkou pro ukládání zeleniny a ovoce. Je zde nejnižší teplota a výhodou je, že šťáva z masa nemůže odkapávat na jiné potraviny.
-
Vejce a mléčné výrobky skladujte ve střední a ve vrchní polici. Zde ukládejte také zbytky hotových pokrmů, sendviče, moučníky a potraviny s označením "po otevření uchovejte v chladu".
-
Pro uložení zeleniny a ovoce je vhodná zásuvka na dně chladničky, neboť zde je vyšší teplota než v policích (kolem 10 °C). Při nižších teplotách může dojít k poškození, především ovoce.
-
Poličky umístěné ve dveřích jsou „nejteplejším“ místem chladničky a jsou určené především pro nápoje, hořčici a další potraviny, které vyžadují jen velmi mírné chlazení.
Ne všechny potraviny je dobré chladit!
Některé potraviny není potřeba chladit, některé dokonce mohou během chlazení ztrácet svoji kvalitu. Jedná se například o exotické ovoce (zejména banány), rajčata, fazolové lusky, okurky a další. Také chléb uložený v chladničce stárne rychleji než mimo (chcete-li pečivo déle uchovat, zmrazte jej v mrazáku). Ovoce a zelenina, které ještě musí dozrát, do chladničky nepatří, dozrává nejlépe při pokojové teplotě.
Na co si dát pozor?
-
Chladnička se nemá v žádném případě přeplňovat. Jestliže mezi jednotlivými potravinami nezůstávají volné mezery, vzduch nemůže v jejich blízkosti volně kolovat a může se dokonce i o něco zvýšit jeho teplota, což může negativně ovlivnit kvalitu skladovaných potravin.
-
Do chladničky nedávejte teplé potraviny ve větším množství, neboť zvyšují teplotu uvnitř celé chladničky a zvyšuje se tak riziko pomnožení mikroorganismů. Nejprve tyto potraviny ochlaďte při pokojové teplotě nebo ponořením nádoby do studené vody, teprve potom je dejte do chladničky (platí ale zásada, že zbytky jídla se mají uložit v chladničce nejpozději do dvou hodin po podávání).
-
Znáte metodu FIFO? „First-In-First-Out“ – v doslovném překladu toto znamená „První dovnitř-první ven!“ Jde o to, že potraviny, které jste do chladničky dali jako první, máte také jako první spotřebovat. Jen velmi málo potravin je pak nutné vyhodit kvůli prošlé záruční lhůtě.
-
Porcované potraviny, balené ve vakuu nebo v ochranné atmosféře, po otevření co nejdříve zkonzumujte. Mikrotenový sáček je vhodný hygienický přepravní obal pouze pro krátkodobé uchování méně trvanlivých potravin.
-
Nepoužívejte opakovaně použité obaly (např. mikrotenové sáčky) na balení potravin, např. zbytky jídel, sýrů, uzenin apod.
Co když vypadne proud?
Při poruše či výpadku proudu je dobré vědět, že chladnička, v závislosti na okolní teplotě, je schopná udržet potraviny při bezpečné teplotě po dobu přibližně 5 hodin.
Použitá literatura:
Fellows, P.J. Food Processing Technology - Principles and Practice. 2nd Edition. Woodhead, London, 2000.
Fraser, A.M. Handling Leftovers. The Notebook of Food and Food Safety Information, North Carolina Cooperative Extension Service, 1997
Griffith, Ch., Worsfold, D. and Mitchell, R.: "Food preparation, risk communication and the consumer", Food Control, Vol. 9, No. 4, pp. 225-232
Mrazení zajišťuje kvalitu a bezpečnost potravin, Food today 32/2002 (translation © vúpp, Zeno Šimůnek, 2001)
Ostrý, V. Správné uchování potravin a pokrmů v chladničce, Prevence vzniku onemocnění z potravin. SZU, Praha 2004.
Vyhláška 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
Pět klíčů k bezpečnému stravování.