Vše důležité o mrazení a rozmrazování potravin.
Zmrazování zpomaluje kažení potravin, neboť zabraňuje růstu nežádoucích mikroorganismů. Voda v potravinách se změní v krystalky ledu a nemůže být proto využita mikroorganismy k růstu a množení. Většina mikroorganismů však nízké teploty přežívá (ale nemnoží se), takže při zacházení s potravinami před a po zmrazení musí být zachovávány hygienické zásady. Teplota v mrazáku má být -18 °C nebo i nižší.
Některé potraviny nesnášejí mražení a mohou být poškozeny (tvorbou ledových krystalů, které narušují buňky a potravina tak ztrácí svoji tuhost a křehkost). Mezi takové potraviny patří např. salátová zelenina, houby a měkké ovoce. Potraviny mohou být bezpečně skladovány v domácím mrazáku po dobu 3 a až 12 měsíců. Doba skladování závisí na druhu potraviny, potřebné údaje o době skladování jsou uvedeny na etiketě výrobku.
Nikdy nedávejte horké potraviny přímo do mrazáku, neboť teplota uvnitř mrazničky se zvýší a může negativně ovlivnit ostatní uložené potraviny. Zmrazujte jen vychlazené potraviny.
Zmrazená potravina, která roztála, nemá být znovu zmrazována. Znovu zmrazit lze jen takové potraviny, na kterých jsou ještě vidět ledové krystalky. Ostatní rozmražené potraviny je třeba zlikvidovat.
Při poruše či výpadku proudu je dobré vědět, že potravinami naplněná mraznička je schopná udržet tyto potraviny ve zmrzlém stavu po dobu až 24 hodin, ovšem za předpokladu, že bude stále uzavřena.
Rozmrazování potravin
Existují tři bezpečné způsoby: v chladničce, ve studené vodě a v mikrovlnné troubě. Nejbezpečnější je pomalé rozmrazení v chladničce. Zabraňte ale odkapávání a kontaktu s ostatními zde uloženými potravinami. Rozhodně nerozmrazujte maso při pokojové teplotě, neboť tím vytvoříte ideální podmínky pro pomnožení mikroorganismů.
Použitá literatura:
Fellows, P.J. Food Processing Technology - Principles and Practice. 2nd Edition. Woodhead, London, 2000.
Fraser, A.M. Handling Leftovers. The Notebook of Food and Food Safety Information, North Carolina Cooperative Extension Service, 1997
Griffith, Ch., Worsfold, D. and Mitchell, R.: "Food preparation, risk communication and the consumer", Food Control, Vol. 9, No. 4, pp. 225-232
Mrazení zajišťuje kvalitu a bezpečnost potravin, Food today 32/2002 (translation © vúpp, Zeno Šimůnek, 2001)
Vyhláška 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
Pět klíčů k bezpečnému stravování.