Hlavní zásady ochrany před zhoubnými nádory spojené s přípravou a konzumací stravy.

Shrňme si hlavní zásady ochrany před zhoubnými nádory, na které bychom myslet nejen při konzumaci potravin a nápojů, ale také při plánování jídelníčku, nakupování, skladování potravin a jejich přípravě:  

 
  • udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost
  • mít dostatek pohybu, sportovat minimálně 30 minut denně většinu dní v týdnu
  • jíst pestrou stravu převážně rostlinného původu
  • konzumovat minimálně 5 porcí (cca 400 g) zeleniny a ovoce denně
  • konzumovat dostatek luštěnin a celozrnných obilovin
  • omezit konzumaci zejména živočišných tuků
  • omezit konzumaci sladkých jídel a sladkostí
  • omezit konzumaci červeného masa a uzenin, dát přednost rybám a drůbeži
  • správně skladovat potraviny, nekonzumovat plesnivé, shnilé a zkažené potraviny
  • dávat přednost vaření, vaření v páře a dušení před grilováním, smažením, pečením
  • používat při vaření nižší teploty
  • nekonzumovat alkohol nadmíru

 

 
Použitá literatura:

Kolektiv autorů, Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Masarykův onkologický ústav, Brno 2002, s. 49-61
Fiala, J., Výživa a riziko rakoviny – část I: Základní principy. Výživa a potraviny 2004/1 (59), s. 16-19