Hlavní zásady ochrany před zhoubnými nádory spojené s přípravou a konzumací stravy.
Shrňme si hlavní zásady ochrany před zhoubnými nádory, na které bychom myslet nejen při konzumaci potravin a nápojů, ale také při plánování jídelníčku, nakupování, skladování potravin a jejich přípravě:
- udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost
- mít dostatek pohybu, sportovat minimálně 30 minut denně většinu dní v týdnu
- jíst pestrou stravu převážně rostlinného původu
- konzumovat minimálně 5 porcí (cca 400 g) zeleniny a ovoce denně
- konzumovat dostatek luštěnin a celozrnných obilovin
- omezit konzumaci zejména živočišných tuků
- omezit konzumaci sladkých jídel a sladkostí
- omezit konzumaci červeného masa a uzenin, dát přednost rybám a drůbeži
- správně skladovat potraviny, nekonzumovat plesnivé, shnilé a zkažené potraviny
- dávat přednost vaření, vaření v páře a dušení před grilováním, smažením, pečením
- používat při vaření nižší teploty
- nekonzumovat alkohol nadmíru
Použitá literatura:
Kolektiv autorů, Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Masarykův onkologický ústav, Brno 2002, s. 49-61
Fiala, J., Výživa a riziko rakoviny – část I: Základní principy. Výživa a potraviny 2004/1 (59), s. 16-19