O zácpě a průjmu a o tom, co na něj pomáhá.
Průjem se projevuje odchodem více než 3 řídkých stolic denně nebo množstvím řídké stolice větším než 300 ml/den. Při průjmu je porušena funkce střeva, které místo v střebávání vody a živin tyto látky vylučuje z těla ven. Je to ochranný mechanizmus, kterým se tělo snaží zbavit škodlivých látek. Při dlouhotrvajících úporných průjmech hrozí dehydratace (odvodnění) a celkové selhání organizmu.
Dehydratace je nebezpečná hlavně u malých dětí a starých osob, může se ale týkat všech věkových kategorií. Průjem může být dle příčin doprovázen dalšími příznaky, jako jsou křeče v břiše, nutkání na zvracení až zvracení, bolesti hlavy, zvýšená teplota, ve stolici se může objevit krev či hlen.
Příčin vzniku průjmu může být mnoho:
-
neinfekční příčiny – „zkažené jídlo“, dráždivé potraviny - např. potraviny smažené na přepáleném tuku, nevhodná kombinace potravin, příliš horké nebo studené nápoje, potravinové alergie (např. na bílkovinu kravského mléka a vaječného bílku), průjmy vznikající následkem užívání léků, např. antibiotik, otravy houbami, těžkými kovy, onemocnění trávicí soustavy – např. záněty střev, onemocnění žlučníku, nádorová onemocnění, průjmy vznikající při nervovém vypětí, třeba před písemkou nebo důležitou zkouškou, pracovním pohovorem a podobně
-
infekční příčiny – průjmy způsobené bakteriemi, viry, parazity, plísněmi a jejich toxiny
Výživová doporučení při průjmu
-
přijímejte dostatek tekutin, minerálních látek a stopových prvků – pijte minerální vody, slabší černý čaj slazený glukopurem (glukóza) nebo cukrem, uvařte si netučný masový vývar
-
při těžkých průjmech či průjmech spojených se zvracením je někdy nutno doplnit tekutiny a ztracené minerální látky (elektrolyty) – sodík, draslík a chlor pomocí rehydratačního roztoku
-
pijte raději po lžičkách či malých doušcích, jídlo je třeba rozdělit do více malých porcí
-
průjem pomáhají zastavit banány, dušená mrkev, rýžový odvar, obilné polévky
-
později můžete zkusit starší rohlík, dětské piškoty, nemastnou nemléčnou bramborovou kaši, vařené mleté libové hovězí nebo kuřecí maso
-
následně zkuste zakysané mléčné výrobky, např. nízkotučný bílý jogurt, kefír, podmáslí, které jsou vhodné pro obnovu narušené střevní mikroflóry, živiny obsažené v zakysaných mléčných výrobcích, jsou navíc dobře stravitelné
-
z dietní na normální stravu přecházejte pozvolna
Záměrně neuvádíme žádné léky, ty by měl doporučit lékař.
Nevhodné potraviny a nápoje při průjmu:
-
v akutním stadiu se obecně vyhýbejte pevné potravě a mléčným výrobkům
-
nevhodné jsou dále všechny potraviny a nápoje, které dráždí mechanicky (kůrky, semínka, slupky…), chemicky (kyselé, slané…) nebo termicky (horké, studené)
-
potraviny s vysokým podílem vlákniny (hrušky, švestky, luštěniny, kapustu, květák, celozrnné pečivo a další) vylučte ze stravy na delší dobu stejně jako tučná jídla (tučná masa, majonézu, smažené potraviny...) a ostré koření
-
z nápojů nejsou při průjmu vhodné silná káva, silný čaj a neředěný ovocný džus
Pozor, trvá-li průjem či střídání průjmu a zácpy delší dobu nebo se ve stolici vyskytuje krev, hlen nebo je průjem doprovázen zvracením a horečkou, je nutné navštívit lékaře, aby určil přesnou příčinu a zahájil cílenou léčbu. Průjem může být projevem velmi vážného onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku.
Použitá literatura:
Dědičová, D., Petráš, P., Lhotová, H. Jak se chránit před průjmovým onemocněním infekčního původu. 3. doplněné vydání, SZÚ, Praha, 2003.
Tesařová, J. Stručné pokyny a dieta při průjmových onemocněních a poruchách trávení. Národní centrum podpory zdraví, Praha, 1994.
Keller, U., Meier, R., Bertoli, S. Klinická výživa. Scientia medica 1993, s. 112-114.