Co jsou antioxidanty, proč jsou pro nás důležité a ve kterých potravinách je najdeme.

 

antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které nás chrání před tzv. oxidačním poškozením (oxidačním stresem). To je děj, při kterém v našem těle dochází k poškození různých struktur vlivem volných radikálů -látek, které jsou třeba pro fungování našeho organismu (uplatňují se např. v jeho obranyschopnosti), ale za určitých okolností mohou organismus poškodit.

 

Za normálních „zdravých“ podmínek je tvorba volných radikálů a antioxidantů v našem těle v rovnováze. Ideální je poměr 1 volný radikál na 3 antioxidanty. Problém vzniká, pokud je počet volných radikálů vyšší, než je potřeba, tento stav se nazývá „oxidační stres“ či „oxidační poškození“ a je spojován s mnoha různými chorobnými stavy.

Mezi onemocnění, která může oxidační stres vyvolat nebo komplikovat, patří zejména nádorová onemocnění, nemoci srdce a cév, poruchy imunity. Vyšší tvorba volných radikálů byla zjištěna také u osob s psychickým onemocněním (deprese), u osob po operacích a po úrazech. V potravinách se oxidační poškození projevuje například žluknutím tuků či hnědnutím světlé dužniny plodů.

Antioxidanty nejen snižují nebo úplně blokují činnost volných radikálů v těle, mají navíc i schopnost opravit molekuly, které již byly radikály poškozeny. Činnost antioxidantů je vzájemně propojena a tvoří celý systém ochrany proti působení volných radikálů. Celkovou sílu všech antioxidantů v našem těle, které společně bojují proti volným radikálům a jejich negativním účinkům, nazýváme antioxidační kapacita.

Po chemické stránce jsou antioxidanty různorodou skupinou látek a vytváří je všechny živé buňky. Některé jsou přirozenou součástí našeho obranného (imunitního) systému, jiné jsou rostlinného původu nebo uměle vyrobené. Využívají se v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Více se o jednotlivých antioxidantech dozvíte zde.

 

 

Použitá literatura:

Velíšek J. Chemie potravin 2; str. 2. Ossis, Tábor 1999.
Velíšek J. Chemie potravin 3; str. 68-71. Ossis, Tábor 1999.
Antioxidanty. Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/
Štípek S. a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Grada 2000.
Hřebíčková Š. Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. 2009; 2: 30-32.

 

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.