O původu antioxidantů v našem těle a jejich účincích na náš organismus.
Antioxidanty mají mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. Mnoho z nich je přirozenou součástí potravin rostlinného původu, některé vyrábíme synteticky a některé si lidské tělo tvoří samo. Přírodní i syntetické antioxidanty bývají záměrně přidávány do potravin pro jejich přiznivé vlastnosti na udržení stálosti barvy, prodloužení trvanlivosti apod.
Přírodní antioxidanty
Mnoho látek rostlinného původu vykazuje antioxidační účinky. Po staletí se využívají k prodloužení trvanlivosti potravin, jedná se zejména o byliny a koření. Velmi účinné jsou antioxidační vlastnosti rozmarýny a šalvěje, dále také oregána, tymiánu, hřebíčku, kurkumy, ovesné mouky a dalších.
Po chemické stránce patří mezi nejznámější přírodní antioxidanty flavonoidy (rutin, kvercetin, morin), silymarin, či Ginko biloba. K antioxidačním vitaminům řadíme karotenoidy (karoteny, lykopen, lutein), vitamin C a E. Také některé stopové prvky vykazují značnou antioxidační kapacitu, např. zinek, selen, měď.
Tímto však výčet látek s antioxidačním účinkem ani zdaleka nekončí, spektrum známých přírodních antioxidantů je mnohonásobně vyšší, dosud jich bylo izolováno, identifikováno a testováno více než 5000. Jmenujme alespoň několik z nich včetně příkladů výskytu v potravinách: jednoduché fenoly (koření), chlorogenová kyselina (káva, brambory), glykosidy (semena brukvovitých rostlin - řepka), lignany (sezamové semínko), kurkuminoidy (oddenky kurkumy, zázvor), epigalokatechingalát (zelený čaj) …
Flavonoidy
Flavonoidy jsou látky, které mají protizánětlivý, protisklerotický a protinádorový účinek. Mnoho se jich nachází v červeném víně, zeleném a černém čaji. V červeném víně se nacházejí flavonoidy resveratrol a kvercetin s ochranným účinkem před aterosklerózou.
Silymarin
Pod názvem silymarin se skrývá směs flavonolignanů z ostropestřce mariánského. Silymarin má řadu příznivých účinků, zejména je výborným pomocníkem pro játra. Preventivně působí u akutní a chronické virové hepatitidy, u alkoholické hepatitidy, metabolických poruch apod.
Ginko biloba
Ginko biloba je extrakt z listů stromu jinanu dvoulaločného. Podle vědeckých poznatků působí ochranně v oblasti psychických poruch, ve stáří (posiluje některé funkce mozku jako je paměť) a zlepšuje prokrvení koncových částí těla. Působí preventivně u akutní horské nemoci.
Antioxidanty uměle vyráběné (syntetické)
Syntetické antioxidanty jsou například butylhydroxianisol (v potravinách brání žluknutí tuků a chrání silice a aroma), butylhydroxytoluen (antioxidant živočišných tuků v potravinách), dimethylsulfoxid, dimethylurea, oxidy dusíku, synteticky se dnes vyrábí také vitamin C (kyselina askorbová) a další.
Antioxidanty přidávané záměrně do potravin
S řadou syntetických a přírodních antioxidantů se denně setkáváme v potravinářských výrobcích. Přidávají se do nich záměrně (jako látky přídatné - tzv. Éčka) za účelem prodloužení jejich trvanlivosti - brání například žluknutí tuků a olejů, nežádoucím změnám barvy sušených výrobků, ztrátám aktivity složek doplňků stravy apod. Jako antioxidanty se využívají nejčastěji estery mastných kyselin a kyseliny askorbové (E 304), vitamin E (E 306 – E 309), galáty (E 310 – E 312), kyselina erythorbová (E 315) a její sůl (E 316), fenolové látky butylhydroxianisol, BHA (E 320) a butylhydroxytoluen, BHT (E 321), siřičitany aj.
Antioxidanty jsou také dostupné ve formě doplňků stravy.
Antioxidanty tělu vlastní
Mnoho látek, které si naše tělo vyrábí, má přirozené antioxidační vlastnosti. Patří sem například koenzym Q, nikotinamid, melatonin, různé antioxidační enzymy - superoxiddizmutáza, glutathionperoxidáza, kataláza, laktoperoxidáza.
Koenzym Q (ubichinon, koenzym Q10) je sloučenina, která mimo jiné chrání buněčné membrány před volnými radikály. Z části je vytvářen přímo v těle, z části je přijímán potravou. Čím jsme starší, tím si ho naše tělo dokáže vyrobit méně. Jeho podání zlepšuje činnost srdce, působí jako ochrana proti ateroskleróze (kornatění cév) a ischemické chorobě srdeční, příznivě ovlivňuje zdravotní stav lidí s AIDS a nádorovými nemocemi a pravděpodobně působí positivně i při onemocnění dásní a závěsného aparátu zubů.
Melatonin snižuje výskyt vedlejších účinků chemoterapie a ve studiích byly již prokázány jeho protirakovinné účinky, i když jeho hlavní funkcí je úprava spánku.
Barva a čerstvost hraje prim
Nejlepšími přírodními zdroji antioxidantů jsou ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, bylinky a koření. Více antioxidantů obsahuje vždy barevná zelenina a ovoce, například červená cibule, zelí, či víno jich mají více než bílé. Množství antioxidantů je dále ovlivněno klimatickými podmínkami, množstvím mikroživin v půdě a případnými chemickými postřiky. Po sklizni ovlivňuje množství antioxidantů teplota, způsob a délka skladování, oxidace vzdušným kyslíkem apod. Bylo například zjištěno, že vitamin C se ničí při kontaktu se vzduchem již během několika málo minut.
Dostatečný příjem antioxidantů nám zajistí pestrá strava s dostatkem různých druhů ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů, semínek, bylinek. A nezapomeňte - ovoce i zeleninu je třeba jíst co nejčerstvější, třeba ji nakrájet až těsně před konzumací, aby došlo k co nejmenším ztrátám cenných látek.
Použitá literatura:
Velíšek J. Chemie potravin 2; str. 2. Ossis, Tábor 1999.
Velíšek J. Chemie potravin 3; str. 68-71. Ossis, Tábor 1999.
Antioxidanty. Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/
Štípek S. a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Grada 2000.
Hřebíčková Š. Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. 2009; 2: 30-32.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.