Podrobně o jednotlivých vitaminech, jak se projevuje jejich nedostatek a nadbytek a k čemu je v těle potřebujeme.

Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti na vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E, K, mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, PP, kyselina pantotenová, vitamin B12, kyselina listová, vitamin H). A nyní podrobně o jednotlivých vitaminech:

 

Vitamin A, retinol a karotenoidy

  • Charakteristika a význam: v potravě se vyskytuje buď jako hotový vitamin A, nebo v podobě provitaminů - karotenoidů, z nichž nejznámější je beta-karoten. Vitamin A je důležitý pro zrak, pro zdraví kůže a sliznic, karotenoidy mají antioxidační schopnosti, pravděpodobně se uplatňuje v prevenci některých nádorových a srdečně-cévních onemocnění. Pro vstřebání karotenoidů ze zeleniny a ovoce je potřeba přidat tuk, například několik kapek olivového oleje do zeleninového salátu.
  • Projevy nedostatku: zhoršené vidění za šera až úplná slepota, suchost kůže a sliznic, snížená odolnost sliznic, náchylnost k infekčním onemocněním.   
  • Projevy nadbytku: nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy se mohou vyskytnout při nadbytečné konzumaci vitaminu A v lékové podobě, jsou ale známy i případy otravy vitaminem A po konzumaci jater ledních medvědů a tuleňů, které jsou na vitamin A velmi bohaté. Vysoký obsah vitaminu A je ale i v játrech méně exotických zvířat, např. vepřových či tresčích. Nadbytečný příjem v těhotenství je nebezpečný pro plod. Možnost předávkování se týká pouze vitaminu A, nikoliv provitaminů. Nikdo se tedy neotráví, když sní hodně mrkve bohaté na beta-karoten, nanejvýš bude mít po nějakou dobu poněkud oranžovou barvu kůže, protože se zde tato látka při nadbytečném příjmu ukládá.
  • Zdroje vitaminu A a karotenoidů: potraviny živočišného původu: játra, mléko, mléčné výrobky, máslo, maso, ryby a vaječný žloutek obsahují hlavně vitamin A. Beta-karoten a další provitaminy se nacházejí v rostlinných potravinách: např. mrkev, meruňky, rajčata, šípky, broskve, dýně, papriky.

 

Vitamin D

  • Charakteristika a význam: vitamin D organismus dokáže sám tvořit díky pobytu na slunci, proto jej malá miminka, která nesmí na sluníčko, dostávají v kapkách. Je nezbytný hlavně pro vstřebávání vápníku. Nadbytečný příjem je nebezpečný.
  • Projevy nedostatku: měknutí kostí u dospělých, křivice a zpomalení růstu u dětí, křeče, bolesti zad a svalů.
  • Projevy nadbytku: ukládání vápníku do různých orgánů – např. do ledvin, plic a srdce, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolest hlavy.
  • Zdroje vitaminu D: rybí tuk, vejce, mléko a mléčné výrobky, kvasnice.

 

Vitamin E, tokoferol

  • Charakteristika a význam: je významný antioxidant, uplatňuje se v prevenci onemocnění srdce a cév a nádorových onemocnění. Chrání nenasycené mastné kyseliny před znehodnocením, při jejich vyšším příjmu by měl být vyšší příjem i vitaminu E.
  • Projevy nedostatku: chudokrevnost, náchylnost k infekčním onemocněním.
  • Zdroje vitaminu E: rostlinné oleje, obiloviny, ořechy.


Vitamin K

  • Charakteristika a význam: je nezbytný pro správnou srážlivost krve. Člověk jej dokáže tvořit díky střevním bakteriím.
  • Projevy nedostatku: zvýšená krvácivost.
  • Zdroje vitaminu K: špenát, květák, zelí, brambory, rajčata.

 
Vitamin C, kyselina l-askorbová

  • Charakteristika a význam: „Céčko“ je nejlépe prozkoumaný vitamin. Je to významný antioxidant, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, je důležitý pro hojení ran, podporuje vstřebávání železa z potravy, zvyšuje obranyschopnost organismu. Uplatňuje se v prevenci onemocnění srdce a cév a nádorových onemocnění. Je široce zastoupen v čerstvém ovoci a zelenině, nicméně se snadno ničí při vaření, sušení, nevhodném skladování, vadí mu kontakt se vzduchem, světlem a kovy.  
  • Projevy nedostatku: nejznámější onemocnění spojené s velkým nedostatkem vitaminu C jsou kurděje, projevují se únavou, nechutí k jídlu, sníženou odolností k infekcím, špatným hojením ran, krvácením z dásní, padáním zubů, krvácením do kůže a různých orgánů.
  • Projevy nadbytku: nadbytek vitaminu se vyloučí močí, při užívání velmi vysokých dávek se mohou objevit žaludeční nevolnosti, průjem a močové kameny.
  • Zdroje vitaminu C: nachází se hlavně v čerstvém ovoci a zelenině, v živočišných potravinách je přítomen také, ale ve velmi malém množství. Bohaté zdroje jsou: rakytník, šípky, černý rybíz, křen, citrusové plody, kiwi, brokolice, rajčata, zelená paprika, kysané zelí. Na příjmu vitaminu C se v našich podmínkách významně podílejí brambory, které sice nejsou vitaminem C extrémně bohaté, zato je máme na talíři často.


Vitamin B1, thiamin

  • Charakteristika a význam: je důležitý pro využití sacharidů v těle.
  • Projevy nedostatku: onemocnění z nedostatku se jmenuje „beri-beri“. Bývají při něm postiženy buď nervy, nebo srdce.
  • Zdroje vitaminu B1: obiloviny, luštěniny, maso, kvasnice.


Vitamin B2, riboflavin

  • Charakteristika a význam: je důležitý pro využití tuků a pro látkovou přeměnu obecně. Tepelnou úpravou se vitamin B2 příliš neničí, ale vadí mu světlo.
  • Projevy nedostatku: bolavé koutky úst, popraskané rty, zánět jazyka, kožní defekty, světloplachost.
  • Zdroje vitaminu B2: obiloviny, luštěniny, brambory, kvasnice, mléko a mléčné výrobky, játra, maso.


Vitamin B6, pyridoxin

  • Charakteristika a význam: je nezbytný hlavně pro látkovou přeměnu a tvorbu bílkovin, má úlohu při získávání energie z bílkovin. Většina potravin s vysokým obsahem bílkovin obsahuje i hodně vitaminu B6. Údajně zmírňuje nevolnosti v těhotenství, užívá se k léčbě chudokrevnosti.
  • Projevy nedostatku: chudokrevnost, kožní problémy – mastná a zanícená pleť, záněty v ústech, zánět jazyka, podrážděnost.
  • Zdroje vitaminu B6: obiloviny, luštěniny, kvasnice, maso, vejce, játra.

 

Vitamin PP, niacin

  • Charakteristika a význam: je nezbytný pro látkovou přeměnu všech živin. Jako jeden z mála vitaminů si jej tělo dokáže vyrobit samo z aminokyseliny tryptofanu.         
  • Projevy nedostatku: nemoc z nedostatku se jmenuje pellagra a projevuje se zánětem kůže, průjmy a ztrátou rozumových schopností, objevuje se hubnutí, drsná hnědě zabarvená kůže, hladký rudý jazyk, ztráta čichu a chuti, závratě a bolesti hlavy.
  • Zdroje vitaminu PP: skopové, králičí a drůbeží maso, játra, ryby, brambory, kvasnice, obiloviny.


Kyselina pantotenová

  • Charakteristika a význam: je důležitá pro tvorbu a odbourávání tuků, ale i pro látkovou výměnu jako celek. Má význam pro zdraví vlasů a sliznic.
  • Projevy nedostatku: nedostatečný příjem je nepravděpodobný, neboť kyselina pantotenová je v naší potravě široce zastoupena. Velmi vzácně se může vyskytnout pálení nohou. 
  • Zdroje kyseliny pantotenové: maso, játra, mléko, vejce, kvasnice.


Vitamin B12, kobalamin

  • Charakteristika a význam: je nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin, spolupracuje při tom s dalším vitaminem - kyselinou listovou. A pozor!!! Vitamin B12 se nenachází v rostlinných potravinách, jediným zdrojem jsou potraviny živočišného původu.
  • Zásoby vitaminu B12 v těle člověka jsou uloženy v játrech a postačí na jeden rok i déle. Pro vstřebávání vitaminu B12 je nezbytná přítomnost tzv. vnitřního faktoru, který vytvářejí buňky žaludeční sliznice.
  • Projevy nedostatku: hrozí zejména u lidí, kteří v důsledku onemocnění žaludku (např. chronickým zánětem) nemají dostatek vnitřního faktoru a vitamin B12 z potravy se nedokáže vstřebat. Dále jsou deficity možné u lidí, dlouhodobě nekonzumujících žádné živočišné potraviny včetně mléka a vajec, např. veganů a frutariánů. Projevuje se chudokrevností a postižením nervů, které může být i nevratné.
  • Zdroje vitaminu B12: je pouze v živočišných potravinách: maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce.
  • Více se o vitaminu B12 dočtete zde.


Kyselina listová, folacin

  • Charakteristika a význam: má široké uplatnění v látkové výměně bílkovin a při tvorbě dědičného materiálu. Zvýšená potřeba se vyskytuje v těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce a některých léků.
  • Projevy nedostatku: chudokrevnost, snížené množství bílých krvinek a krevních destiček, při nedostatku na začátku těhotenství hrozí vážné poškození plodu.
  • Projevy nadbytku: velmi vysoké dávky mohou zamaskovat nedostatek vitaminu B12a  zhoršit tak jeho následky.    
  • Zdroje kyseliny listové: listová zelenina, játra, luštěniny.


Vitamin H, biotin

  • Charakteristika a význam: částečně jej tvoří bakterie ve střevě člověka, uplatňuje se při tvorbě mastných kyselin a přeměně aminokyselin. Jeho využití v těle je blokováno při  používání syrového bílku.
  • Projevy nedostatku: únava, nevolnost, svědění kůže, padání vlasů.
  • Zdroje vitaminu H: játra, houby, květák, luštěniny, sója, kvasnice.

 

 

Použitá literatura:

Žamboch, I. Vitaminy. Grada, 1996.
Brázdová, Z. Výživa člověka. Vyškov 1995.
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. L F a SZU, souborné vydání 2004.

 

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.