Podrobně o jednotlivých vitaminech, jak se projevuje jejich nedostatek a nadbytek a k čemu je v těle potřebujeme.
Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti na vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E, K, mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, PP, kyselina pantotenová, vitamin B12, kyselina listová, vitamin H). A nyní podrobně o jednotlivých vitaminech:
Vitamin A, retinol a karotenoidy
- Charakteristika a význam: v potravě se vyskytuje buď jako hotový vitamin A, nebo v podobě provitaminů - karotenoidů, z nichž nejznámější je beta-karoten. Vitamin A je důležitý pro zrak, pro zdraví kůže a sliznic, karotenoidy mají antioxidační schopnosti, pravděpodobně se uplatňuje v prevenci některých nádorových a srdečně-cévních onemocnění. Pro vstřebání karotenoidů ze zeleniny a ovoce je potřeba přidat tuk, například několik kapek olivového oleje do zeleninového salátu.
- Projevy nedostatku: zhoršené vidění za šera až úplná slepota, suchost kůže a sliznic, snížená odolnost sliznic, náchylnost k infekčním onemocněním.
- Projevy nadbytku: nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy se mohou vyskytnout při nadbytečné konzumaci vitaminu A v lékové podobě, jsou ale známy i případy otravy vitaminem A po konzumaci jater ledních medvědů a tuleňů, které jsou na vitamin A velmi bohaté. Vysoký obsah vitaminu A je ale i v játrech méně exotických zvířat, např. vepřových či tresčích. Nadbytečný příjem v těhotenství je nebezpečný pro plod. Možnost předávkování se týká pouze vitaminu A, nikoliv provitaminů. Nikdo se tedy neotráví, když sní hodně mrkve bohaté na beta-karoten, nanejvýš bude mít po nějakou dobu poněkud oranžovou barvu kůže, protože se zde tato látka při nadbytečném příjmu ukládá.
- Zdroje vitaminu A a karotenoidů: potraviny živočišného původu: játra, mléko, mléčné výrobky, máslo, maso, ryby a vaječný žloutek obsahují hlavně vitamin A. Beta-karoten a další provitaminy se nacházejí v rostlinných potravinách: např. mrkev, meruňky, rajčata, šípky, broskve, dýně, papriky.
Vitamin D
- Charakteristika a význam: vitamin D organismus dokáže sám tvořit díky pobytu na slunci, proto jej malá miminka, která nesmí na sluníčko, dostávají v kapkách. Je nezbytný hlavně pro vstřebávání vápníku. Nadbytečný příjem je nebezpečný.
- Projevy nedostatku: měknutí kostí u dospělých, křivice a zpomalení růstu u dětí, křeče, bolesti zad a svalů.
- Projevy nadbytku: ukládání vápníku do různých orgánů – např. do ledvin, plic a srdce, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolest hlavy.
- Zdroje vitaminu D: rybí tuk, vejce, mléko a mléčné výrobky, kvasnice.
Vitamin E, tokoferol
- Charakteristika a význam: je významný antioxidant, uplatňuje se v prevenci onemocnění srdce a cév a nádorových onemocnění. Chrání nenasycené mastné kyseliny před znehodnocením, při jejich vyšším příjmu by měl být vyšší příjem i vitaminu E.
- Projevy nedostatku: chudokrevnost, náchylnost k infekčním onemocněním.
- Zdroje vitaminu E: rostlinné oleje, obiloviny, ořechy.
Vitamin K
- Charakteristika a význam: je nezbytný pro správnou srážlivost krve. Člověk jej dokáže tvořit díky střevním bakteriím.
- Projevy nedostatku: zvýšená krvácivost.
- Zdroje vitaminu K: špenát, květák, zelí, brambory, rajčata.
Vitamin C, kyselina l-askorbová
- Charakteristika a význam: „Céčko“ je nejlépe prozkoumaný vitamin. Je to významný antioxidant, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, je důležitý pro hojení ran, podporuje vstřebávání železa z potravy, zvyšuje obranyschopnost organismu. Uplatňuje se v prevenci onemocnění srdce a cév a nádorových onemocnění. Je široce zastoupen v čerstvém ovoci a zelenině, nicméně se snadno ničí při vaření, sušení, nevhodném skladování, vadí mu kontakt se vzduchem, světlem a kovy.
- Projevy nedostatku: nejznámější onemocnění spojené s velkým nedostatkem vitaminu C jsou kurděje, projevují se únavou, nechutí k jídlu, sníženou odolností k infekcím, špatným hojením ran, krvácením z dásní, padáním zubů, krvácením do kůže a různých orgánů.
- Projevy nadbytku: nadbytek vitaminu se vyloučí močí, při užívání velmi vysokých dávek se mohou objevit žaludeční nevolnosti, průjem a močové kameny.
- Zdroje vitaminu C: nachází se hlavně v čerstvém ovoci a zelenině, v živočišných potravinách je přítomen také, ale ve velmi malém množství. Bohaté zdroje jsou: rakytník, šípky, černý rybíz, křen, citrusové plody, kiwi, brokolice, rajčata, zelená paprika, kysané zelí. Na příjmu vitaminu C se v našich podmínkách významně podílejí brambory, které sice nejsou vitaminem C extrémně bohaté, zato je máme na talíři často.
Vitamin B1, thiamin
- Charakteristika a význam: je důležitý pro využití sacharidů v těle.
- Projevy nedostatku: onemocnění z nedostatku se jmenuje „beri-beri“. Bývají při něm postiženy buď nervy, nebo srdce.
- Zdroje vitaminu B1: obiloviny, luštěniny, maso, kvasnice.
Vitamin B2, riboflavin
- Charakteristika a význam: je důležitý pro využití tuků a pro látkovou přeměnu obecně. Tepelnou úpravou se vitamin B2 příliš neničí, ale vadí mu světlo.
- Projevy nedostatku: bolavé koutky úst, popraskané rty, zánět jazyka, kožní defekty, světloplachost.
- Zdroje vitaminu B2: obiloviny, luštěniny, brambory, kvasnice, mléko a mléčné výrobky, játra, maso.
Vitamin B6, pyridoxin
- Charakteristika a význam: je nezbytný hlavně pro látkovou přeměnu a tvorbu bílkovin, má úlohu při získávání energie z bílkovin. Většina potravin s vysokým obsahem bílkovin obsahuje i hodně vitaminu B6. Údajně zmírňuje nevolnosti v těhotenství, užívá se k léčbě chudokrevnosti.
- Projevy nedostatku: chudokrevnost, kožní problémy – mastná a zanícená pleť, záněty v ústech, zánět jazyka, podrážděnost.
- Zdroje vitaminu B6: obiloviny, luštěniny, kvasnice, maso, vejce, játra.
Vitamin PP, niacin
- Charakteristika a význam: je nezbytný pro látkovou přeměnu všech živin. Jako jeden z mála vitaminů si jej tělo dokáže vyrobit samo z aminokyseliny tryptofanu.
- Projevy nedostatku: nemoc z nedostatku se jmenuje pellagra a projevuje se zánětem kůže, průjmy a ztrátou rozumových schopností, objevuje se hubnutí, drsná hnědě zabarvená kůže, hladký rudý jazyk, ztráta čichu a chuti, závratě a bolesti hlavy.
- Zdroje vitaminu PP: skopové, králičí a drůbeží maso, játra, ryby, brambory, kvasnice, obiloviny.
Kyselina pantotenová
- Charakteristika a význam: je důležitá pro tvorbu a odbourávání tuků, ale i pro látkovou výměnu jako celek. Má význam pro zdraví vlasů a sliznic.
- Projevy nedostatku: nedostatečný příjem je nepravděpodobný, neboť kyselina pantotenová je v naší potravě široce zastoupena. Velmi vzácně se může vyskytnout pálení nohou.
- Zdroje kyseliny pantotenové: maso, játra, mléko, vejce, kvasnice.
Vitamin B12, kobalamin
- Charakteristika a význam: je nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin, spolupracuje při tom s dalším vitaminem - kyselinou listovou. A pozor!!! Vitamin B12 se nenachází v rostlinných potravinách, jediným zdrojem jsou potraviny živočišného původu.
- Zásoby vitaminu B12 v těle člověka jsou uloženy v játrech a postačí na jeden rok i déle. Pro vstřebávání vitaminu B12 je nezbytná přítomnost tzv. vnitřního faktoru, který vytvářejí buňky žaludeční sliznice.
- Projevy nedostatku: hrozí zejména u lidí, kteří v důsledku onemocnění žaludku (např. chronickým zánětem) nemají dostatek vnitřního faktoru a vitamin B12 z potravy se nedokáže vstřebat. Dále jsou deficity možné u lidí, dlouhodobě nekonzumujících žádné živočišné potraviny včetně mléka a vajec, např. veganů a frutariánů. Projevuje se chudokrevností a postižením nervů, které může být i nevratné.
- Zdroje vitaminu B12: je pouze v živočišných potravinách: maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce.
- Více se o vitaminu B12 dočtete zde.
Kyselina listová, folacin
- Charakteristika a význam: má široké uplatnění v látkové výměně bílkovin a při tvorbě dědičného materiálu. Zvýšená potřeba se vyskytuje v těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce a některých léků.
- Projevy nedostatku: chudokrevnost, snížené množství bílých krvinek a krevních destiček, při nedostatku na začátku těhotenství hrozí vážné poškození plodu.
- Projevy nadbytku: velmi vysoké dávky mohou zamaskovat nedostatek vitaminu B12a zhoršit tak jeho následky.
- Zdroje kyseliny listové: listová zelenina, játra, luštěniny.
Vitamin H, biotin
- Charakteristika a význam: částečně jej tvoří bakterie ve střevě člověka, uplatňuje se při tvorbě mastných kyselin a přeměně aminokyselin. Jeho využití v těle je blokováno při používání syrového bílku.
- Projevy nedostatku: únava, nevolnost, svědění kůže, padání vlasů.
- Zdroje vitaminu H: játra, houby, květák, luštěniny, sója, kvasnice.
Použitá literatura:
Žamboch, I. Vitaminy. Grada, 1996.
Brázdová, Z. Výživa člověka. Vyškov 1995.
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. L F a SZU, souborné vydání 2004.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.