Energetické nápoje „nám dávají křídla“, ale jaká je jejich druhá strana?
Co jsou energetické nápoje?
Jsou to povzbuzující nealkoholické nápoje, které obsahují směs stimulujících látek, sacharidů, některých vitaminů a minerálních látek. Podle výrobců „energeťáky“ zvyšují výkonnost, rychlost reakce, podporují bdělost, zlepšují koncentraci, revitalizují tělo a mysl, stimulují metabolizmus, urychlují regeneraci těla a tak dále a tak dále.
Na našem trhu se objevily tyto nápoje asi v polovině devadesátých let minulého století a poptávka po nich se neustále zvyšuje, přestože cena za jedno balení (plechovka cca 250 ml) je poměrně vysoká.
Pro koho byly původně určeny?
Energetické nápoje byly původně vyráběny jako doplňkový nápoj pro sportovce. Dnes se jich jen ve Spojených státech prodá ročně přes 170 milionů, přičemž zákazníky jsou zejména mladí lidé, kteří je používají jako životabudiče při fyzické či psychické únavě, ale také na zlepšení nálady, nejednou v kombinaci s alkoholem.
Které základní látky obsahují a jaké jsou jejich účinky?
Jádrem energetických nápojů jsou látky s povzbuzujícími účinky, dále vysoký obsah cukru, vitaminy a minerální látky.
Povzbuzující účinek energetických nápojů je daný především značným obsahem kofeinu, k němu se pro zesílení účinku přidávají látky jako taurin, glukuronolakton, inositol, L-karnitin aj. Co o těchto stimulantech víme?
Kofein je základní účinnou složkou energetických nápojů. Má povzbuzující účinky na náš organizmus – podporuje zvýšenou pozornost, přechodně udržuje stav bdělosti, zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci, zrychluje metabolizmus. Má ale i močopudné účinky (odvodňuje organizmus) a zvyšuje kyselost žaludeční šťávy. U dětí může jeho konzumace vyvolávat časté probouzení, nervozitu, úzkostlivost a popudlivost.
Dosavadní výsledky epidemiologických studií naznačují, že denní příjem kofeinu nižší než cca 300 mg (3–4 šálky kávy) u dospělého člověka nemá negativní zdravotní účinky. Otázkou však zůstává, jak působí v našem těle pravidelný příjem vyšší než uvedená hodnota.
Jedna plechovka (250 ml) nápoje obsahuje přibližně 80 mg kofeinu, tedy asi tolik, kolik obsahuje jeden šálek středně silné kávy. Jeho přítomnost musí být jasně uváděna v nápojích s obsahem vyšším než 150 mg/l (neplatí pro kávu a čaj), nejvyšší přípustné množství (NPM) nesmí v ČR překročit 320 mg/l (v souladu s vyhláškou č. 447/2004 Sb.).
V energetických nápojích se používá jak přírodní, tak syntetický („umělý“) kofein. Jako přírodní se používá extrakt z kávových zrn, guarany či maté, přičemž tyto extrakty mají výraznější účinky díky dalším účinným látkám v nich obsažených. Syntetická forma je podstatně levnější než extrakt a mnoho výrobců raději použije tento typ, aby se snížily náklady. Často se pak můžeme setkat s tvrzením, že produkt obsahuje „přírodní kofein“, i když ve skutečnosti jde o směs syntetického kofeinu s minimálním podílem přírodního extraktu.
Taurin
Taurin se přidává do mnoha energetických drinků. Je to látka, která zlepšuje koncentraci a pomáhá oddálit nástup psychické únavy (u fyzické zátěže tento účinek však není známý).
Taurin se podílí na mnoha procesech v našem těle, např. je velmi důležitý při tvorbě žluči a trávení tuků, má vliv na přenos impulzů v mozku (brání vzniku příliš velké vzrušivosti neuronů) a udržuje stálý objem všech buněk v těle. Naše tělo si jej dokáže vyrobit samo. V potravě se nejvíce vyskytuje v mase a masných výrobcích, ve vyšším množství jej obsahují také mořští živočichové. Rostliny taurin nedokáží vyrobit, a tudíž se v nich nenachází.
Glukuronolakton
Glukuronolakton vzniká v našem těle v játrech pro potřeby detoxikace. Pomáhá snižovat únavu, podporuje paměť a schopnost koncentrace.
Inositol
Inositol se účastní mnoha pochodů v našem těle. Je součástí různých enzymů, podílí se na metabolizmu mastných kyselin a cholesterolu a má také řadu důležitých funkcí v mozku. Studuje se také v souvislosti s léčbou rakoviny.
L-karnitin
L-karnitin pomáhá odbourávat tuky v těle a působí jako antioxidant. Používá se v redukčních dietách či ke zvýšení výkonnosti.
Lecitin, správně fosfatidylcholin, je nezbytnou součástí buněčných membrán, jako lipoprotein se účastní metabolizmu tuků a hraje velký význam v nervové tkáni, zejména v mozku.
Může být pití energetických nápojů nebezpečné?
Energetické nápoje jsou stále populárnější, zejména mezi mladými lidmi, někteří je konzumují denně. Je to snadný zdroj energie ve smyslu „dobití baterek“, což se v dnešním urychleném světě orientovaném na výkon hodí. Jenže málokdo si připouští, že jejich konzumace může být také zdraví nebezpečná. Zejména při časté konzumaci. Jaká jsou tedy možná rizika pití energetických nápojů?
Vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu
Nejnovější vědecké studie ukazují, že lidé, kteří konzumují alespoň jedenkrát týdně energetické nápoje, začínají s konzumací alkoholu v mladším věku a mají vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu než osoby, které pijí energetické nápoje jen zřídka či vůbec.
Energetické nápoje jsou zvláště nebezpečné v kombinaci s alkoholem, protože kofein zastírá příznaky opilosti. Jednoduše řečeno, můžeme vypít tolik, kolik jindy, ale cítíme se méně opilí. Energetické nápoje ale neruší ani nesnižují škodlivé účinky alkoholu na zdraví, ani reflexy se nelepší. To všechno v důsledku vede k vyššímu příjmu alkoholu než obvykle a také k rizikovému chování, např. řízení auta pod jeho vlivem. Navíc jak alkohol, tak i kofein jsou látky, které naše tělo odvodňují, což může vést až k celkovému zhroucení, zejména na diskotékách, kde k dehydrataci přispívá i tanec. Jsou známé případy úmrtí mladých lidí, ze kterých je podezřívána nadměrná konzumaci energetického nápoje míchaného s alkoholem.
Některé země EU požadují zakázat prodej energetických nápojů obsahujících alkohol a také uzákonění povinnosti uvádět na obalech energetických nápojů varování před kombinací s alkoholem. V USA ve státě Washington byly po incidentu na univerzitní párty staženy energetické nápoje kombinované s alkoholem a jejich prodej byl zakázán.
Riziko z příjmu povzbuzujících látek
Kofein jako základní povzbuzující látka sice podporuje psychický a fyzický výkon, ale při vyšších dávkách může způsobit roztěkanost, v množství nad 2000 mg vyvolává třes, bušení srdce, zrychlené dýchání, vede k podrážděnosti, bolestem hlavy a nespavosti. U některých osob jsou tyto příznaky přítomny již při nižších dávkách. Navíc je zde riziko odvodnění organizmu, jak již bylo zmíněno výše. V energetických nápojích je účinek kofeinu umocněn oproti kávě ještě dalšími podobně působícími látkami. Zejména lidé citliví na kofein či s kardiovaskulárním onemocněním by si měli dávat pozor na přemíru těchto nápojů.
Riziko pro děti
Obsah cukru není v těchto nápojích nijak omezen, jedna plechovka běžně obsahuje 5 i více kostek cukru. Časté popíjení energetických nápojů může tudíž vést k vyššímu riziku vzniku nadváhy či obezity, zejména u dětí a mladých lidí, u kterých se těší velké oblibě.
Dále je známo, že konzumace vyšších dávek kofeinu může u dětí navodit změny v chování jako je časté probouzení, nervozita, úzkostlivost, podrážděnost aj.
Podle výzkumů jedné z posledních studií byl u věkové skupiny 16 až 24 let zjištěn vcelku rapidní nárůst konzumace energetických drinků, takovéto nápoje konzumuje celých 73 % mladých lidí oproti 31 % v 60. letech minulého století.
Riziko pro těhotné
V těhotenství je rychlost metabolizmu kofeinu snížená a opatrnost je zde na místě, zejména v prvních třech měsících těhotenství. Při příjmu více než 300 mg kofeinu denně (odpovídá zhruba 3– 4 šálkům kávy) může docházet ke komplikacím – potratu, opožděného růstu plodu či předčasného porodu.
Některé energetické nápoje navíc obsahují chinin, což je látka určená primárně k léčbě malárie a přidávaná do toniků pro svou hořkou chuť. Příjem vyšších dávek chininu může poškodit plod či vyvolat potrat a v těhotenství se nedoporučuje ani v malých dávkách.
Riziko pro aktivní sportovce a osoby s vyšší fyzickou zátěží
Energetické nápoje sice „nabijí“ před sportovním výkonem či fyzickou zátěží, na druhé straně ale působí výrazně močopudně. Jejich konzumace před fyzickou zátěží, která sama o sobě způsobuje ztrátu vody z těla pocením, může být proto značně riziková – může vyvolat dehydrataci, závratě, a pokud nedoplníme dostatečně ztráty vody, hrozí i zhroucení.
Podtrženo a sečteno, energetické nápoje jsou dobré pro občasnou pomoc v krizových situacích vyšší psychické či fyzické zátěže, ale neměly by nahrazovat kvalitní odpočinek a pořádný spánek, obzvláště u dětí.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura
Arria AM, Caldeira KM, Kasperski SJ, Vincent KB, Griffiths RR, O’Grady KE. Energy Drink Consumption and Increased Risk for Alcohol Dependence. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 2011; 35 (2): 365–375.
Wildová O. Pozor, také energetické nápoje zvyšují riziko alkoholismu. www.medicina.cz 2011
Suková I. Nebezpečné alkoholické nápoje s kofeinem. Agronavigator.cz 2010. Podle EU Food Law, 2010, č. 459, s. 21.
Kofein a zdraví. Potraviny dneška. 2007, 5.
Vyhláška č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu.