Bezpečně na cestách
Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích světa se můžeme setkat s mnoha nemocemi, které se u nás běžně nevyskytují, a tudíž je vlastně ani neznáme. Cestování a častější stravování se v restauracích, ve fast-foodech, nakupování na tržištích a ve stáncích, konzumace trvanlivých potravin včetně konzerv a také nedostatečně tepelně upravených jídel, která jsme předem připravili doma, nevhodné podmínky pro přípravu stravy a často chybějící zdroj nezávadné pitné vody, to vše může ve spojení s nízkým hygienickým standardem vést ke zvýšení rizika nákaz přenášených potravinami.
Dětský organizmus je citlivější než organizmus dospělého člověka. Proto je velmi důležité zajistit bezpečnost potravin, které jsou podávány dětem a zvláště při cestování. Během rekreace dětí, při cestování a na zotavovacích akcích je dítě vystaveno řadě nových faktorů, které mohou působit stresově. Je proto nezbytné zajistit přísun kvalitních potravin a nápojů.
Dětem bývá při cestování dopravními prostředky častěji nevolno než dospělým. Na trhu jsou přípravky k zabránění nebo snížení projevů nevolnosti. Existuje i několik jednoduchých rad, jak postupovat.
Aby výsledek grilování po všech stránkách splnil naše očekávání, doporučujeme dodržovat následující desatero:
Při grilování vzniká nebezpečí, že při nedodržení požadované teploty uvnitř grilované potraviny nedojde ke zničení všech možných nebezpečných mikroorganizmů a parazitů.