There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
zdravotní nezávadnosti
Za zdravotně nezávadné označujeme ty potraviny, které splňují fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na nezávadnost stanovené zákonem , např. neobsahují mikroorganismy nebo chemické látky, které by mohly poškodit zdraví konzumenta.
zhušťovadel
Látky vážící vodu. Používají se k úpravě konzistence potravin. Například pektinové látky, škroby.
Počet zobrazení - 1408
žinčica
Žinčica vzniká při výrobě sýra. Jde o syrovátku, které byla zahřátá na 90 °C, a poté zaočkována smetanovým zákysem. Má lahodnou smetanovou chuť a je v ní obsaženo velké množství lehce stravitelných bílkovin a tuku.
Počet zobrazení - 1590
žlučové kyseliny
Žlučové kyseliny jsou součástí žluči. Jsou potřebné k trávení tuků ve střevě a v odstraňování cholesterolu z organismu.
žlučových kyselin
Žlučové kyseliny jsou součástí žluči. Jsou potřebné k trávení tuků ve střevě a v odstraňování cholesterolu z organismu.
změří tepovou frekvenci
Tepová frekvence se měří buď na vnitřní straně zápěstí třemi prostředními prsty, nebo na krku v prohlubni vedle ohryzku ukazováčkem a prostředníčkem.
ztrácejí svou kvalitu vlivem času, světl
Dochází k chemickým změnám, které ničí například antioxidanty, vitamíny, ale také mění chem.stavbu mastných kyselin. Dochází ke změnám v chuti a vůni, i ke změnám struktury samotných mastných kyselin. Vznikají například volné radikály a trans-nenasycené MK.
ztužování
Ztužování je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Ztužené tuky mají tuhou konzistenci, např. Hera, Omega, Flora, aj.
Počet zobrazení - 1565
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu je u mužů vyšší než 1,0 a u žen nad 1,3 mmol/l.