O karobu a jeho využití v potravinářství. 

karob

Karob, čili svatojánský chléb, býval u nás dříve známou pochoutkou. Jedná se o tmavé, dlouhé, asi 20 cm široké lusky rohovníku obecného, stromu pocházejícího z Blízkého východu.

Konzumovat se mohou semena i dužnina. Sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Hmotnost karobových semen je téměř stejná, proto byla dříve využívána k určování hmotnosti drahých kamenů a zlata (z arabštiny „kirat“ = zrno, řecky „karation“), z čehož je odvozen i český název karát.

 

Jaké jsou hlavní výhody karobu?

Je zdravější variantou kakaa a čokolády – obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (kakao obsahuje 17 % tuku a  asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).

  • Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na karob - je vhodný pro osoby alergické na kakao.
  • Do karobových výrobků se nemusí přidávat řepný cukr a tuk pro zjemnění, karob je sám o sobě dost sladký a má jemnou konzistenci.
  • Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje zdraví škodlivé methylxantiny.
  • Má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi díky obsahu vlákniny (pektin).
  • Obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo.

 

Jaké je využití karobu v potravinářství?

  • Všestranná náhražka kakaa a čokolády, v dobách nedostatku dokonce náhražka kávy,
  • pro zlepšení senzorických vlastností se přidává do nápojů, cukrovinek a likérů,
  • vláknina karobu se využívá jako příměs do kojenecké stravy pro děti, které „ublinkávají“,
  • izoluje se z něj přídatná látka karubin E-410 (lokustová guma), která výborně váže vodu a slouží jako zahušťovadlo.

 

Kefírová buchta s karobem

Budete potřebovat 0,5 litru kefíru, ve kterém necháte rozpustit 1,5 skleničky (cca o objemu 2-3 dcl) pískového cukru, přimícháte 3 skleničky polohrubé mouky, 0,5 skleničky rostlinného oleje, 2 polévkové lžíce karobového prášku, kávovou lžičku jedlé sody a nasekané vlašské ořechy a hrozinky podle chuti. Těsto nalijete na vymaštěný a posypaný plech (k posypání plechu můžete použít třeba kokos nebo  jemné ovesné vločky) a pečete asi 35-40 minut na 175 stupňů. Dobrou chuť!

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Rysová, J., Dostálová, J. Využití laskavce v potravinách. Výživa a potraviny, 2004/2 (59), s.52-53.
Kapounová, E., Ještě k amarantu. Výživa a potraviny, 2001/6 (56), s.166-167.
Kopec, K., Všestranný karob a karubin. Výživa a potraviny, 2003/6 (58), s.89.
Michalová, A., Laskavec (Amaranthus L.). Výživa a potraviny, 1999/1 (54), s.13-14.
Amaranth. (Informace o amarantu na stránkách amaranth.cz).