Správná výživa je pro zdraví miminka i maminky důležitá nejen v těhotenství, ale již při jeho plánování. Jaké živiny mohou mít vliv na plodnost muže i ženy a jaké zásady by měli budoucí rodiče dodržovat.

 

Většina žen se snaží v těhotenství zdravěji jíst a i jinak se starat o zdraví své i miminka. Málo je však těch, které se připravují na těhotenství ještě před jeho začátkem a ještě méně je mužů, kteří kvůli plánování rodičovství mění svůj životní styl. Přitom správná výživa a životní styl obou budoucích rodičů hrají důležitou úlohu v tom, zda se páru vůbec podaří otěhotnět. Na počátku těhotenství pak mohou mít velké nedostatky ve výživě ženy zásadní vliv na zdraví, ale i život vyvíjejícího se plodu.  

 

Přiměřená tělesná hmotnost je důležitá pro otěhotnění i zdravé těhotenství

Pokud si pár přeje otěhotnět, je vhodné, aby tělesná hmotnost a především poměr aktivní hmoty a tukové tkáně byly u obou partnerů v normě. Jak správně posuzovat tělesnou hmotnost a složení těla se dozvíte zde. Šanci na otěhotnění a zdravý průběh těhotenství snižuje jak obezita, tak podvýživa.

 

Obezita a její vliv na plodnost a zdraví

Obézní ženy mají mnohem častěji hormonální poruchy, například nepravidelný až chybějící menstruační cyklus, polycystické vaječníky. Tuková tkáň, především uložená v oblasti břicha, produkuje totiž hormony estrogeny a snižuje citlivost tkání na inzulin (tzv. inzulinová rezistence), tím se snižuje šance na otěhotnění i udržení těhotenství. S obezitou v těhotenství je spojené vyšší riziko těhotenské cukrovky, vysokého krevního tlaku, potratu, porodních komplikací, častější bývají i zhoršená poporodní adaptace miminka a problémy s kojením.

Obezita a s ní spojená zvýšená hladina hormonů estrogenů a inzulinová rezistence snižuje plodnost i u mužů, protože snižuje hladinu mužského hormonu testosteronu a narušuje vývoj spermií. I mírná redukce 10 % tukové tkáně má příznivý vliv na plodnost, musí být ale správně vedena, aby došlo k úbytku pouze tukové tkáně, nikoli svalové, a zůstal zachován příjem všech potřebných živin. Po dosažení cílové váhy je pro ženu lépe s otěhotněním pár týdnů počkat a nastavit si udržovací režim, rozhodně není vhodné pokračovat s redukčním režimem během těhotenství.  

 

Nedostatek tukové tkáně a jeho vliv na plodnost

S nedostatkem tukové tkáně se můžeme setkat u osob s poruchami příjmu potravy, jako jsou mentální anorexie nebo mentální bulimie, ale také u vrcholových sportovců. Nízký podíl tukové tkáně způsobuje hormonální poruchy, u žen bývá nižší hladina hormonů estrogenů, může být narušeno dozrávání vajíček a růst děložní sliznice (oplozené vajíčko nemůže zahnízdit). Muži s podváhou a nízkým podílem tukové tkáně mají častěji snížený počet spermií. Proto je potřeba upravit složení těla i u osob s podváhou, pokud chtějí usilovat o početí.

 

Pro správný vývoj pohlavních buněk u obou partnerů a pro přípravu organizmu ženy na těhotenství je důležitý především příjem kyseliny listové, železa, zinku, vápníku, selenu, vitaminu D, E, omega-3 nenasycených mastných kyselin a jódu. Více se o těchto živinách dočtete zde.

 

Další doporučení pro životní styl před otěhotněním

  • Zcela se vyhněte nikotinu, alkoholu a psychotropním látkám alespoň 3 měsíce před plánovaným početím (obě pohlaví) a po celou dobu těhotenství. Nezapomeňte, že i pasivní kouření poškozuje zdraví.
  • Užívejte pouze nezbytné léky ve správné dávce a poraďte se se svým lékařem, zda je potřeba léčbu upravit vzhledem k přání počít dítě.
  • Muži by neměli jíst nadměrná množství potravin s obsahem estrogenů, například sóji.

 

 

 Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 


Použitá literatura:

Alwan, N.A., Greenwood, D.C., et al.: Dietary iron intake during early pregnancy and birth outcomes in a cohort of British women, Human Reproduction Journal, Vol. 26 (4), p. 911-919.
Hronek, M.: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. 1. vydání, Praha, Maxdorf, 2004, 316 s. ISBN: 978-80-7345-013-7
Jensen, T.K., Andersson, A.M. et al.:Body mass index in relation to semen quality and reproductive hormones among 1,558 Danish men, Fertility and Sterility, 2004, Vol. 82 (4), p. 863-870.
Mc Guire, M., Cleary, B., Sahm, L., Murphy, D.J.: Prevalence and predictors of periconceptional folic acid uptake - prospective cohort study in an Irish urban obstetric population, Human Reproduction Journal, Vol. 25 (2), p. 535-543.
Müllerová, D.: Výživa těhotných a kojících žen. 1. vydání, Praha, Mladá fronta, 2004,119 s. ISBN:  ISBN 80-204-1023-6
Moslemi, M.K., Tavanbakhsh, S.: Selenium–vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate, Int J Gen Med, 2011;4: p. 99-104.