Výživa
Látky, které vstupují do našeho těla, mohou ovlivnit vybrané orgány nebo celé tělo. Jedním ze sledovaných a zkoumaných účinků je účinek na imunitní systém, který plní ochrannou roli lidského těla. Tento systém má dvě části, mluvíme o vrozené a získané imunitě. Vrozená imunita je první linií obrany, je méně specifická a řadíme k ní fyzikální a biochemické bariéry jako např. sliznice, kašel, sekreci hlenu aj. Do vrozené imunity řadíme i buňky jako např. zabíječské buňky a buňky, které mají schopnost pohlcovat okolní částice. Specifická imunita se u člověka vyvinula později, je specifická, umí rozpoznat struktury tělu vlastní a cizí a umí reagovat na základě předchozích zkušeností. Cizí struktury jsou v těle rozpoznávány pomocí zvláštních látek, které označujeme jako antigeny. Při aktivaci vyvolané tímto antigenem, který se dostal do našeho těla, může dojít k produkci protilátek, které se na antigen naváží a dalším procesem bude částice s antigenem odstraněna. Činnost imunitního systému je složitá a vyžaduje vzájemnou koordinaci i propojenost s nervovým systémem.
Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohů, obsahuje ještě asi polovinu sušiny původního mléka. Dříve se syrovátka používala téměř výhradně jako krmivo, nyní nachází významné uplatnění v potravinářství i lidské výživě.
Složení a význam syrovátky
Syrovátka obsahuje asi 50 % sušiny mléka. Složení sušiny závisí na složení mléka a také na výrobním procesu. Syrovátka je potravina s nízkým obsahem energie, jejími hlavními složkami jsou bílkoviny a mléčný cukr – laktóza (asi 70 % v sušině).
Olejnatá semena společně s ořechy patří mezi výživov?? velmi hodnotné potraviny z rostlinné říše. Obsahují velké množství živin, díky kterým vykazují pozitivní účinky na lidské zdraví. Mohou se jíst samotná, syrová, pomletá, opražená nebo naklíčená. Dají se použít do pečiva, přidat do různých pokrmů, nejčastěji ovocných a zeleninových salátů, nebo obilných kaší. Je důležité si uvědomit, že semena musíme pořádně rozkousat nebo před konzumací rozdrtit či pomlít, jinak projdou zažívacím traktem nevyu??itá. Ve formě oleje lze jimi zakápnout zeleninový salát.
Složení olejnatých semen
Hlavní složkou semen je tuk (43 – 58 %), dále v nich najdeme kolem 20 % bílkovin, vitaminy a minerální látky. Přestože semena obsahují velké množství tuku, jeho převážnou část tvoří nenasycené mastné kyseliny, které jsou považovány za velmi prospěšné pro lidský organizmus, především mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Konzumace přiměřeného množství semen v rámci pestré a vyvážené stravy ochraňuje cévy a působí preventivně před rozvojem aterosklerózy.
Semena obsahují nezanedbatelné množství minerálních látek, avšak jejich využití organizmem člověka je ve srovnání s živočišnými zdroji nízké. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy skupiny B a vitamin E – antioxidant, který působí v boji proti volným radikálům. Některá semena obsahují významné množství sacharidů (dýňová a slunečnicová semena) a především vlákniny (5 – 8 g/100g).
Lignany jsou sloučeniny nacházející se hlavně v určitých rostlinách. V potravinách živočišného původu se primárně nenacházejí, ale v mléčných produktech se malé množství může vyskytnout prostřednictvím rostlinných krmiv. Lignany řadíme k vedlejším organickým látkám (metabolitům), které se účastní přeměny látkové rostlin. Na rozdíl od hlavních metabolitů, nejsou nezbytně důležité k přežití rostliny. V rostlinách se nacházejí ve velmi nízkých koncentracích.
Dle chemické struktury bychom lignany mohli zařadit k difenolům, protože obsahují dvě fenolová jádra. Tyto rostlinné fenoly jsou důležité pro rozmnožování a kontrolu růstu rostliny, ale slouží též jako ochrana před původci chorob, chladem, infekcemi, mechanickým poškozením a živočichy.